fbpx

Híd a fiatalok, a művészet és az oktatás között

Az előző félévben közel 2700 középiskolás látta díjmentesen a Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, „Enjoy Art!” mottóval fémjelzett programnak köszönhetően.

A pörgős film művészeti tudástárnak, akciófilmbe kódolt lexikonnak is felfogható, amely híd lehet a fiatalok, a művészet és az oktatás között.

A filmben található művészeti utalások feldolgozásához sok segítséget nyújt a www.okosmozi.hu oldal, mely művészeti kódfejtésre hívja a fiatalokat. A Ruben Brandtben Milorad Krstic rendező által újraértelmezett több mint 300 művészeti alkotásról és azok eredetijeiről hét kategóriába osztva (festmények, szobrok, filmek, dizájn, építészet, zene, cirkuszművészet) izgalmas tényeket ismerhetünk meg, melyeknek segítségével nemcsak a filmet lehet jobban érteni, de a diákok kíváncsiságát is felkelti a művészet iránt.

Egy tanár az OkozMozi kapcsán elmondta: „A Ruben Brandt, a gyűjtő egy összművészeti alkotás. Akár egy féléves projekt is lehetne a film megnézése után, hogy feldolgozzuk a mögöttes dolgokat is. Mert nemcsak művészetről szólt, hanem komolyan kapcsolódik az élethez is, ami a diákokat is érintheti. Kapcsolódhat ahhoz, amit hoznak magukkal, az élettörténetükhöz vagy ahogyan a művészetet használják, hogy kifejezzék magukat”.

A rovat további cikkei