Kirill Razlogov, a fesztivál programigazgatója elmondta, hogy bár a veszteségre nem lehetett felkészülni, mindenképpen szeretnének adózni a nemzetközi filmművészet kiemelkedő alakja, Jancsó Miklós emlékének.

Hozzátette, hogy szerették volna vendégül látni Tarr Bélát, és filmjeit is levetíteni a fesztiválon. A magyar rendező azonban más elfoglaltsága miatt nem tud részt venni a rendezvényen, de a tervet nem vették le napirendről.

jancso

Pjotr Sepotyinnyik, a fesztivál társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy Mundruczó Kornélnak a cannes-i filmfesztiválon az Un Certain Regard kategória fődíját elnyerő, Fehér isten című filmjét is szerették volna vetíteni Moszkvában, de a magyar rendezővel nem tudtak megegyezni. Az alkotó ugyanis a versenyprogramban szerette volna megmérettetni alkotását, míg a fesztivál szervezői versenyen kívül, mint nagy nemzetközi sikert arató filmet mutatták volna be.

A fesztivállal egy időben a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjában Gál Franciska, az 1930-40-es években a Szovjetunióban népszerű, hazájában elfeledett magyar színésznő filmjeit vetítik.

 

MTI