A szervezet április 6-7-én tartotta éves közgyűlését, a találkozón új elnököt is választottak a török Alin Tasciyan kritikus személyében, a másik alelnök a holland Dana Linssen lett. Ezzel először két nő is bekerült a FIPRESCI vezetésébe, és első alkalommal áll hölgy a neves szervezet élén.

A FIPRESCI-nek 49 ország aktív tagja, amelyek országonként egy-egy embert nevezhetnek a kétévente esedékes választásokra egyszeri hosszabbítási lehetőséggel. Kárpáti Györgyöt – aki második ciklusát kezdheti meg – egyhangúlag, egy tartózkodással választották újra. A Magyar Nemzet filmkritikusát, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és Tévékritikusi Szakosztályának titkárát, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusát a Báron György elnökölte magyar tagszervezet jelölte a tisztségre.

“Sok aggályom volt, mert a munka sok, teljes munkaidőt kíván, fizetés viszont nem jár érte” – mondta az MTI-nek Kárpáti György, hozzátéve, hogy végül azért mondott igent a felkérésére, mert a tagországok jelölőszervezetei is bíztatták, hogy induljon a tisztségért.

Munkájáról szólva megjegyezte, hogy eddig fő feladata a kommunikáció irányítása, megújítása, az új közösségi felületeken való megjelenés volt, emellett koordinálta a fesztiválokon zsűriként jelenlévő FIPRESCI munkáját. “A szervezet mintegy 70 fesztiválon van jelen zsűriként, ezek szervezése, levezénylése, összefogása az egyik leglátványosabb feladatom” – fogalmazott az alelnök. Megjegyezte, nagy kihívásként tekint a csapatépítésre is, mivel nem újraválasztható alelnökként gondolnia kell arra, hogy a ciklus végén ki viheti tovább a megkezdett feladatokat.

karpati_gyuri_deak_szabolcs_500
Kárpáti György (Deák Szabolcs fotója)

Újraválasztását a magyar filmkritika elismerésének is tartja Kárpáti György, aki hangsúlyozta, hogy ezért feladatának tartja, hogy felhívja a nemzetközi szakma figyelmét a magyar filmre, a magyar filmkritikára, kritikusokra, akiket szeretne jobban bevonni a zsűrizésbe. “Szerencsére a magyar filmre nem kell nagyon felhívni a figyelmet. Tarr Bélát tisztelik, a Simó-osztály tagjainak munkásságát pedig külföldön is figyelemmel kísérik” – jegyezte meg az alelnök, aki szerint az utóbbi években Magyarország ezen a területen is rákerült a filmdiplomácia térképére.

Kárpáti György rámutatott: a blogok térnyerésével, a nyilvánosság átalakulásával a filmkritikusi szerepkört, definíciót is újra kell gondolniuk, aminek különös aktualitást ad, hogy jövőre ünnepli a FIPRESCI fennállásának 90. évfordulóját. Megjegyezte, ma a szervezet azt tartja filmkritikusnak, aki munkaidejének legalább 50 százalékát kritikaírással tölti, ami azonban nem reális elvárás a mai médiakörnyezetben. “Több fesztivál is arra kért minket, hogy bloggereket delegáljunk a zsűribe, a hagyományos, nyomtatott sajtó tehát itt is kezd hátrébb szorulni” – fogalmazott Kárpáti György, aki szerint újra kell gondolni, kit lehet ma filmkritikusnak nevezni és azt is, mi tekinthető kritikának.

Feladatai között említette a 90. évfordulóra való felkészülést, amelyre számos programot, megemlékezést tervez, amelyekbe bevonná a magyar Cinefest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált is, ahol a FIPRESCI is jelen van zsűriként.

MTI