fbpx

Film készült IV. Károly visszatérési kísérletéről

Trónfosztott királyság − Az utolsó magyar király visszatérési kísérlete címmel dokumentumfilm készült IV. Károly 1921-es első visszatérési próbálkozásáról. Az esemény centenáriumára leforgatott film premierjét 26-án este tartják az M5 kulturális csatornán.

A dokumentumfilm a magyar történelem egy kevésbé ismert, mégis sorsdöntő pillanatát mutatja be az események történelmileg hiteles, filmes rekonstruálásával.

A Trónfosztott királyság az első világháborút követő államforma- és államfőkérdést, valamint az ezekkel kapcsolatban felmerülő dilemmákat, ellentéteket járja körül az utolsó magyar király 1921. március végén, száz évvel ezelőtt történt első visszatérési kísérletén keresztül.

Az első világháború végén nemcsak az Osztrák-Magyar Monarchia került végveszélybe, hanem a királyság intézménye is. A háborús összeomlás, a kommunista diktatúra és a Trianon után talpra állni próbáló Magyarországon az egyik legmegosztóbb politikai vita az államforma körül bontakozott ki. A kérdés Horthy Miklós kormányzóvá választása után sem rendeződött: akadt, aki mielőbb változtatott volna a kialakult helyzeten.

A történések kosztümös jelenetek, archív felvételek és a korszak jeles kutatói – Fiziker Róbert, Hamerli Petra és Nánay Mihály – segítségével követhetők nyomon. IV. Károlyt Előd Ámos, Horthy Miklóst Bede-Fazekas Csaba alakítja, mellettük többek között Endrődy Krisztián és Tűzkő Sándor láthatók a dramatizált jelenetekben; a narrátor Szatmári Attila. A Trónfosztott királyság forgatókönyvét Borbás Barnabás jegyzi, a filmet Borbás Barnabás és Réti László rendezte.

Kiemelt kép: forgatás/IgenMédia

A rovat további cikkei