eter
Éter

?Az idei rendezvény számos évfordulóhoz kötődik. A kínálatban tükröződik, hogy nyolcvan évvel ezelőtt tört ki a második világháború. Arról is megemlékezünk, hogy az akkori történések előtt négy hónappal, 1939. május 24-én megalakult a budapesti Lengyel Intézet, amely a legrégebbi külföldi kulturális intézet Magyarországon, egyben az első lengyel intézet szerte a világon” ? mondta az intézet igazgatója.

A szemle A 303-as repülőszázad ? Igaz történet című film vetítésével kezdődik május 9-én. A mű azoknak a lengyel pilótáknak állít emléket, akik a második világháború alatt bravúros légi csatákat vívtak a Nagy-Britanniát megtámadó német légierővel, ezzel megakadályozva a német hadsereg angliai partraszállását. Május 10-én az intézet díszvendége, Krzysztof Zanussi rendező legújabb filmjét, a Faust-mítoszt feldolgozó lélektani drámát, az Étert vetítik, ennek egyik szereplője László Zsolt.

Kes-a-vizben--43051
Kés a vízben
Forrás: filmkatalogus.hu

Az eseményen az ötven évvel ezelőtt elhunyt Krzysztof Komeda zeneszerzőre is emlékezni fognak. A lengyel dzsessz kultikus alakja Hollywoodban is sokat dolgozott, előtte ő írta a zenéjét Roman Polanski és Andrzej Wajda több fiatalkori filmjének. Utóbbiak közül a rendezvényen levetítik Wajda Ártatlan varázslók (1960), valamint Polanski Két ember szekrénnyel (1958) és a Kés a vízben (1962) című mozijait.

A Lengyel Filmtavasz díszvendége lesz Grazyna Blecka-Kolska színésznő, a Megkegyelmezés című film főszereplője, Olgierd Lukaszewicz, a 35 évvel ezelőtt bemutatott Szexmisszió főszereplője, valamint az említett korai Polanski-film, a Kés a vízben szereplője, a 80 éves Zygmunt Malanowicz.