lili_edie_1_600x338.png
Forrás: lilidocumentary.com

A filmben az Ausztráliában élő 84 éves Lili történetét ismerhetjük meg, aki a saját és családja életét alapvetően meghatározó traumákat hordoz magában. Lili egyike volt annak a több ezer embernek, aki 1956-ban a megtorlás elől elmenekült Magyarországról.

A fiatal anya arra kényszerült, hogy elsőszülött kislányát Budapesten hagyja. A dokumentumfilm Lili másodszülött lánya, Edit kontinenseken átnyúló erőfeszítéseit követi, ahogy megpróbálja feltárni anyja életének fájdalmas titkait, hogy ezzel feloldjon egy, a családban több generáción keresztül ható traumát.


lili_forgatas_600x450.png
Jelenet a forgatásról

A film rendezője Hegedüs Péter, akinek a nevéhez számos társadalmi, politikai és kulturális témát feldolgozó alkotás fűződik Ausztráliában és Magyarországon is. 2004-ben készült Örökség: Egy halász története címmel a Tisza élővilágát megmérgező ciánszennyeződésről szóló filmje, ami 2003-ban felkerült az Oscar tizenkettes listájára.

Hegedüs Péter legújabb filmjének munkálatai során Vladucz Zoltán operatőrrel három éven keresztül kísérték figyelemmel a főszereplő életét, utaztak vele a világban, hogy felfedjék Lili múltját.

Az életrajz ihletésű, 3 generáció életét bemutató filmet június 6-án és 7-én a Sydney Filmfesztiválon láthatja először a közönség.