aurora
Mészáros Márta Aurora Borealis című filmje

A Katowice, Krakkó, Lódz, Lublin, Poznan és Wroclaw mozitermeiben levetítik még Gárdos Éva Budapest Noir, Bogdán Árpád Genezis, Lengyel Balázs Lajkó ? Cigány az űrben című játékfilmjét is. Mészáros Márta ? Pataki Éva forgatókönyvíróval együtt ? vendége lesz a krakkói és wroclawi bemutatónak, a Budapest Noir krakkói vetítésén pedig Kolovratnik Krisztiánnak találkozhat a közönség.

A Magyar Filmtavaszon vetítik Révész Nagyi Projekt című dokumentumfilmjét is, a rövidfilmek szekciójában pedig Pápai Pici Varjúháj, Gyimesi Anna Negyven év, Hegyi Olivér Take Me Please, Dudás Balázs Welcome és Varga Tímea Még nem című díjazott alkotásait mutatják be.

take_me_please_2
Hegyi Olivér Take Me Please című rövidfilmje

?Európában nincs még egy ilyen nagyszabású külföldi magyar filmes rendezvénysorozat, melyet ciklikusan, egy egész országot lefedve rendeznének meg” ? emelte ki Pászt Patrícia, hozzáfűzve: a mai magyar filmművészetet népszerűsítő szemle 2001 óta beépült Krakkó és más lengyelországi városok kulturális életébe.

Az idei vetítések fővédnöke a varsói magyar nagykövetség és a krakkói magyar főkonzulátus, fő támogatója a Magyar Nemzeti Filmalap, lengyel részről pedig a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet.