fbpx

Már a mozikban Szász János új filmje

22528461_296936224125148_7487201364024600183_n

Kodelka Ferenc gazdag hentesmestert ? akit Hegedűs D. Géza alakít ? az 1920-as évek közepén Budapesten kegyetlenül meggyilkolták, majd feldarabolták, és a testrészeit bőröndökbe gyömöszölve a Dunába dobták. Az elkövetőt, az egykori csendőrtisztet, Léderer Gusztávot Nagy Zsolt, míg bűntársát, a prostituálttá váló feleségét, Schwartz Máriát Gryllus Dorka játssza. A rendező a január 24-ei, budapesti sajtóvetítést követően elmondta: a bűnügy azért keltette fel az érdeklődését, mert a korabeli sajtóban azt írták, hogy a hentest háromszor akarták meggyilkolni, míg végül sikerült a gaztett végrehajtása. Kiemelte: a megtörtént esetet csupán kiindulópontként vette alapul. ?Nagyon érdekelt, hogy mi lehet egy ilyen bűnügy hátterében, a dolog szenvedélye érdekelt leginkább, hogy ez a három karakter miként viszonyul egymáshoz? ? hangsúlyozta.

A film a két világháború között játszódik, de a rendező nem akart az 1920-as évek közepének politikai és történelmi helyzetére fókuszálni. Az eseményekben is több eltérés is van. A gyilkosság valójában a Tölgyfa utca 14. szám alatt történt, a rendező viszont ki akarta emelni a három szereplőt a fővárosi környezetből és egy zártabb, vidéki helyszínre vinni. ?Sokkal jobban érdekelt egyfajta távoli közeg, amiben benne van a romantikus vízióm is arról, hogy milyen lehetett az 1920-as években egy ilyen telepen élni? ? hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a forgatás nagy része Rónabányán zajlott, és a film érzelmi síkjai közül sok minden a forgatás alatt dőlt el.

18892877_239149903237114_1763612905970076685_n

Szász János hosszú folyamat után választotta ki a főszereplőket, Hegedűs D. Géza személyében ugyan biztos volt, de Gryllus Dorkára és Nagy Zsoltra az utolsó pillanatban esett a választása. Léderer Gusztáv a valóságban nem volt félszemű, a rendező tette azzá. ?Léderer igazából egy kommunista, zsidófaló főhadnagy volt a fehérterror idején, és arról volt nevezetes, hogy az embereket összekötötte és belőtte a folyóba, nagyon kegyetlen ember volt? ? mutatott rá a rendező.

A hentest megformáló Hegedűs D. Géza elmondta: Kodelka személyisége távol áll saját alkatától és egyéniségétől. ?Én meditatív, szemlélődő típusú ember vagyok, ezzel szemben Kodelka nagyon aktív, rendkívül tudatos és erős ember, aki a vágyait nem korlátozza, és nem retten vissza az élet nehézségeitől. Biológiailag, formailag is és a világon elfoglalt státuszában is egészen másképp viselkedik? ? hangsúlyozta, hozzátéve: színészként az volt a feladata, hogy minden képességével együtt, idegrendszerével, fantáziájával alárendelje magát ennek a szerepnek, egyszer csak azonosuljon vele és úgy működjön, ahogy azt a rendező elképzelte. Hegedűs D. Géza szerint ez nehéz munka volt nemcsak szellemileg, hanem fizikailag is. ?A koncentráció mellett nehéz volt a természeti kitettség is a hidegnek, a fagynak, a sárnak, az esőnek, a hajnaloknak és a nyers vad, brutális környezetnek? ? tette hozzá.

A bűntársat alakító feleség, Gryllus Dorka számára is kihívás volt Mária szerepének megformálása. ?Ez a film a mi történetünk, rólunk, magyarokról szól ezen a sajátos magyar filmes nyelven? ? emelte ki a színésznő.

A film forgatókönyvét Szász János írta, az operatőr Máthé Tibor volt.

 

Forrás: MTI

Fotó: A hentes, a kurva és a félszemű Facebook-oldala

A rovat további cikkei