fbpx

Mátészalkától Las Vegasig

AAA1

A Magyar Hollywood Tanács (MHT) elnöke, Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul vetítettképes előadásban mutatta be a Magyar Hollywood Tanács és Mátészalka Város Önkormányzata közös delegációja júliusi amerikai látogatásának céljait és eredményeit. A rendezvény előtti napokban jelentették be, hogy a Területfejlesztési Operatív Program keretében a város vezetése turisztikai elképzeléseinek megvalósításához 720 millió forintnyi támogatást nyert. Mátészalkán célul tűzték ki, hogy a várost a Fény Városaként és Hollywood bölcsőjeként szeretnék szerepeltetni a közgondolkodásban, és ekként szeretnének felkerülni az ország turisztikai térképére. A Kossuth utca sétálóutcává válik, és Tony Curtis Múzeum és Kávéház, illetve Adolph Zukor Filmtörténeti Múzeum és Filmszínház nyílik ott. Tony Curtis szülei a városból vándoroltak ki Amerikába, míg a nagy filmmogul, Adolph Zukor a városban végezte tanulmányait.

A delegáció találkozott Tony Curtis özvegyével is, aki Las Vegastól 80 km-re egy lovakkal foglalkozó menhelyet működtet. Az özvegy ? aki videóüzenetben köszöntötte a zsinagóga közönségét ? férje személyes tárgyaiból, festményeiből, egyéb relikviáiból sok darabot ajánlott fel a jövőbeli múzeum számára. Jelezte továbbá, hogy maga is részt vesz majd az ünnepélyes megnyitón.

AAA4

 

Az MHT elnökének vendége volt Jimy J. Hollywood, a 25 dollár című film rendezője, Borbás Edina forgatókönyvíró és Gál Kornélia gyártásvezető, akikkel filmjük elkészítéséről beszélgetett. A 25 dollár egy 2017-ben elkészült magyar film Adolph Zukorról. A film a cannes-i filmfesztiválon már bemutatkozott, a közeljövőben további nemzetközi filmfesztiválokon készülnek a gyártók a szakmai megméretésre. A film zártkörű vetítését a közönség nagy ovációval fogadta. Jimy J. Hollywood rendező sohasem értette, hogy a filmipar egyik legnagyobb alakjáról eddig miért nem született film, az élete ugyanis hihetetlenül inspiráló. ?Úgy érzem, ezzel a filmmel megtaláltam azt az irányt, amely nem áldokumentumfilm, hanem valódi dráma. Teljesen más nézőpontból közelítjük meg a történetet, amely igazán különlegessé teszi ezt az amúgy sem mindennapi sztorit. Ez az alkotás egyértelműen arra hivatott, hogy Magyarországon és világszerte egyaránt ráirányítsa a figyelmet a magyar származású filmes mogulra. Bármilyen nagyra is nőtt a Paramount Pictures, és bármilyen komoly alapokat is tett le a hollywoodi filmiparban Adolf Zukor, a Ricséről elindult világfi emlékét őrizni kell, és példáját meg kell osztani a fiatal generációkkal. Bízunk benne, hogy a 25 dollár puszta léte alkalmat kínál arra, hogy minél több fórumon beszélhessünk Adolph Zukorról és üzenetéről a mai modern filmvilág számára?.

A rovat további cikkei