A hazaárulással vádolt Alfred Dreyfus ügyét a francia igazságszolgáltatás legnagyobb tévedései között emlegetik. A francia-zsidó kapitány ellen az 1890-es évek végén indult per azzal a váddal, hogy a németeknek kémkedett. Jean Dujardin Oscar-díjas francia színész játssza majd azt a kémelhárító tisztet, aki Deyfus elítélése után bizonyította, hogy az életfogytiglan börtönbe küldött kapitány ártatlan volt.

A forgatókönyvet Robert Harris brit író írta, aki korábban Polański Szellemíró című filmjének szkriptjét jegyezte. A rendező a J’Accuse (Vádolom) címet Emile Zolától kölcsönözte, aki ezzel kezdte 1898-ban publikált híres nyílt levelét, amelyet Dreyfus védelmében írt és amelyben antiszemitizmussal vádolta meg a francia kormányt. A zongorista és a Rosemary gyermeke című filmek rendezője eredetileg angolul akart forgatni, és hangsúlyozta, hogy a történet a mai viszonyokra is igaz: a jól ismert boszorkányüldözés egy kisebbségi csoport ellen, a biztonsági paranoia, a titkos katonai törvényszékek, az ellenőrzés alól kibújt titkosszolgálatok, a kormányzati eltussolások és a nekibőszült sajtó korára.

Az új film fogadtatására azonban óhatatlanul rányomja majd a bélyegét, hogy ez lesz Polański első produkciója a MeToo-kampány elindulása óta. A szexuális zaklatások elleni mozgalom ugyanis az amerikai filmakadémiát is elérte, és a testület kizárta az Oscar-díjas rendezőt a tagjai közül. Polański ellen az Egyesült Államokban a hetvenes évek óta elfogató parancs van érvényben, mivel a rendezőt elítélték egy 13 éves lány megerőszakolásáért, de az ítélethirdetés előtt Franciaországba szökött, és máig ott él. Polański törvénytelennek nevezte kizárását és jogi lépéseket helyezett kilátásba. A Newsweek lengyel kiadásának adott interjújában pedig, amely a kizárása előtt készült, de azt követően jelent meg, a MeToo-mozgalmat a „kollektív hisztéria” egy formájának nevezte.

Quentin Tarantino egyébként éppen most forgatja a hírhedt Manson-szektáról szóló, Once Upon a Time in Hollywood című filmjét, amely a ?60-as évek végét idézi fel, amikor a szekta tagjai meggyilkolták Polański állapotos feleségét, Sharon Tate színésznőt. A filmben Rafal Zawierucha lengyel színész alakítja Polańskit.