fbpx

Négy film a finn fővárosban

negy_magyar_filmA helsinki nemzetközi filmfesztivál közönsége Szász János A nagy füzet című rendezését láthatja, mely tavaly elnyerte a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, majd bekerült a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjára felterjesztett kilenc alkotás közé.

Három pályakezdő magyar rendező munkáját is bemutatják Helsinkiben. Bodzsár Márk Isteni műszak című fekete komédiája abszurd humorral meséli el egy fiatal mentőápoló alászállását az éjszakába, ahol beavatást nyer a halottasbizniszbe. Császi Ádám Viharsarok-ja, a fiatal felnőttkor szexuális identitás keresésének drámája, egy érzéki, ám végzetes szerelmi háromszög történetén keresztül a kietlen magyar pusztában. Reisz Gábor diplomafilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan egy vígjátéki elemekkel tarkított gyakran szürreális ?így jöttem-film?, melynek helyszíne napjaink Budapestje.

Mind a négy alkotás a Filmalap támogatásával készült, és világpremierjük A-kategóriás filmfesztiválokon volt korábban.

 

Két rövidfilm is érkezik Helsinkibe Magyarországról. Szőcs Petra – a cannes-i filmfesztivált megjárt – A kivégzés című filmje egy kisiskolás testvérpár története, akik újra meg újra eljátsszák a Ceauşescu házaspár kivégzését, miközben szüleik házassága romokban hever.

Szabó Simon Fal című rendezése egy 16 éves, alkalmi munkákból éldegélő cigány fiú története, aki kőművesként egy falon dolgozik, majd egyszer bepillant a fal mögé? A tízperces alkotás az Európai Filmakadémia (EFA) 2014-es rövidfilm díjának egyik jelöltje.

 

(Forrás: Magyar Filmunió / Magyar Nemzeti Filmalap)

A rovat további cikkei