Kéz a kézben jár a tudomány a művészettel. Különleges felfedezések, a természet szépségei tudományos köntösben, történelmi események felidézése, globális kérdések és pszichológiai megközelítések. Dokumentumfilm, természetfilm, játékfilmes elemek. Egyszóval sokszínűség jellemzi idén is a szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivált.

 

A fesztiválra nevezett filmek közül 19 a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült.

tiszamozi_001l

 

A versenyprogramba kerülő 55 film közül néhány: Everglades ? A vízjárta vadon, Vad Szigetköz – A szárazföldi delta olyan természetfilmek, amelyeket tátott szájjal nézhet, aki igazi vizuális élményt vár. A gyógyítás területén kalandozik többféle téma és megközelítés. A Lyme, a kór, amely már több ezer éve velünk él. A hetvenes években egy connecticuti kisváros több gyereke rejtélyesen megbetegedéséről mindenki másként vélekedett. A településről kapta a nevét a betegség.  A bennünk rejlő védelem a vérkeringésben működő természetes tumorellenes védelem felfedezése és annak bizonyítása. Egy hangsor vibroakusztikus alkalmazását mutatja be különböző terápiás szakterületeken a Hangok szárnyán. A kenguru komplexus, azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy a fejlődésben visszamaradt gyermek a szülőtől mikor és hogyan képes, képes-e egyáltalán függetlenedni. A globális kérdések köre modern felfogásban, azaz hogyan épül fel egy virtuális világ a valósban a  Nagyvilági adatok ? A digitalizált bolygó. Az vagy amit megeszel ? e téma kérdések özönét veti fel, ha arra gondolunk, hogy a jóléttel növekszik az igény a minőségi ételek fogyasztására, de a tömeggyártás következtében a táplálék forrásától távol került a fogyasztó. Fókuszban a helyzethez vezető körülmények, az előnyök, hátrányok. (Globál menü) Klasszikus tudományosnak nevezhető alkotás a Rosetta, az üstökösvadász: utazás az élet eredetéhez. A Meglepő matematika azt juttatja eszünkbe, de jó lenne, ha így oktatnák az iskolában ezt a tudományt. A tartótiszt teljesen új szemszögből mutatja be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét.

 

A zsűri tagjai: Kiss László a zsűri elnöke, csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Zalán Vince filmkritikus, szerkesztő, címzetes egyetemi docens, Balázs Béla-díjas, Medveczky Balázs a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója.

 

A versenyprogram vetítése a fesztivál első három napján 9-19 óráig a Tisza Mozi ?A? termében tart, miközben információs vetítésekre a ?B? teremben kerül sor.

 

Minden program ingyenesen látogatható!

 

 

A szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál ünnepélyes díjátadó gálája október 17-én 19.30-kor a Szolnoki Galériában kezdődik.

 

2015 a Fény Nemzetközi Éve. Ehhez több programmal kapcsolódik a filmfesztivál.

A 120 éves a film programban október 16-án a film közösségépítő szerepéről előadás, majd kerekasztal beszélgetés lesz. A szakma minden területéről érkeznek résztvevők. Október 17-én pedig Janovics Jenő munkásságára emlékeznek szakemberek. A 70 éve elhunyt kolozsvári színigazgató, rendező az első világháború előtt Párizsból vitt kamerával és operatőrrel vágott bele a filmgyártásba.

 

Pénteken 18 órakor Pálfi György Final cut: Hölgyeim és uraim című filmjének vetítése után közönségtalálkozó lesz az alkotókkal.

 

A szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál védnöke Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.