A kilencedik Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválra összesen 11 országból 200 nevezés érkezett. Az Aleksandra Jacków (Lengyelország), Tereza Adámková (Csehország) és dr. Kóspál Ágnes (Magyarország) alkotta zsűri döntése értelmében huszonhat versenyfilmet tekinthet meg a közönség október 12. és 15. között a szolnoki TISZApART moziban. A nyolc magyar, hét német, két-két cseh, lengyel, francia, portugál, illetve egy-egy olasz, kanadai és svéd alkotás mellett nyolc filmet az információs vetítéseken mutatnak be. Az eredményhirdetést október 14-én este tartják a Szolnoki Galériában, így az érdeklődők másnap délelőtt a díjazott filmeket is megnézhetik.

 

171004-NTF-Szolnok3

A 2001 óta minden páratlan évben megrendezett, a világon is egyedülálló filmes fesztivált ez alkalommal is komoly kísérőprogramok teszik még érdekesebbé. A nyitónapon Szemadám György méltatja a vetítéseknek helyet adó mozi kávézójában Somogyi Márk Mintatermészet című kiállítását, majd dr. Kellermayer Miklós sejtkutató Az igazság Darwin életművében címmel tart előadást ott, ahol egyébként a versenyfilmeket vetítik. Az október 12-ei megnyitón mutatják be a fesztiválhoz kapcsolódóan meghirdetett Gravitáció pályázat legjobb szinopszisaiból készült alkotásokat, illetve adják át a IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál szignálfilmpályázatának elismeréseit.

 

A versenyfilmek és az információs vetítések mellett kiemelkedő érdeklődésre számíthat Radványi Géza 1962-ben Ausztriában készített Az óriáskerék című filmjének magyarországi premierje. Radványi Géza 110 éve született, és idén 70 éves a Valahol Európában című klasszikusa, ami arra ösztönözte a kilencedik Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál szervezőit, hogy ebben az évben a program részeként róla emlékezzenek meg. Mint Demeter István, a filmfesztivál kitalálója és főszervezője, a szolnoki TISZApART mozi vezetője elmondta: a Das Riesenrad címmel, Maria Schell főszereplésével forgatott Radványi-filmet eddig nemcsak hogy nem vetítették idehaza, de a fordítása sem készült el. Hozzátette, hogy az Osztrák Kulturális Fórumnak köszönhetően megkapták a vetítés jogait, így elkészítették a fordítást és a feliratozást, aminek köszönhetően Radványi alkotását két alkalommal is ingyenes vetítésen láthatja majd a fesztivál és Szolnok, valamint a budapesti Művész mozi közönsége.

 

Az egy hét múlva kezdődő Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválra eddig csaknem kétszázan jelezték részvételi szándékukat, közöttük több olyan külföldi alkotó, akinek filmje bekerült a versenyprogramba. Már hagyomány, hogy hat olyan magyar felsőoktatási intézmény diákjai is meghívást kapnak a fesztiválra, ahol filmes képzés folyik. Az előzetes visszajelzések alapján Kaposvárról, Szegedről, Egerből, a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről és a Budapesti Metropolitan Egyetemről hatvan diák érkezik a szolnoki fesztiválra, köztük sok, Magyarországon tanuló külföldi hallgató.

 

Az október 12. és 15. között zajló XI. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál programja és egyéb információi ITT érhetőek el.