fbpx

Soha nem kaptam ekkora elismerést

676343260_780x439
Solar Walk
Fotó: vimeo.com

Bucsi Rékát elmondása szerint váratlanul érte a siker, hiszen korábban már két Berlinalén is szerepelt alkotásaival, de akkor nem kapott díjat. ?Őszintén azt gondoltam, hogy most sem fogok. Nagyszerű pillanat volt, amikor kimondták a nevemet. Olyan volt, mint egy álom, minden nagyon gyorsan történt. Miután átvettem a díjat, sajtókonferenciára hívtak, nagyon sok ember vett körül, nem volt egy percem sem leülni és reflektálni arra, hogy mi is történt? ? idézte fel Réka a február 24-én megrendezett díjátadó eseményeit.

Hozzáfűzte, hogy a Berlinaléra többen is elkísérték a nemzetközi csapatból, akikkel a filmet készítette, köztük a hanghatásokon dolgozó Lukács Péter Benjámin, de a díjátadóra már egyedül maradt. A gála után részt vett a díjazottak számára rendezett vacsorán és az azt követő ünneplésen is ? idézte fel. Megjegyezte, hogy a rövidfilmes mezőnyt, amelyben díjazott lett, rendkívüli sokféleség jellemzi: egymás mellett szerepel benne a nagyon kísérleti, avantgárd rövidfilm és a politikai dokumentumfilm. Mindez önmagában igazán pozitív, de azért rugalmasságot kíván a filmeket blokkokban megtekintő nézőktől.

2018_0040_ORG
Bucsi Réka
Fotó: ? Ali Ghandtschi/Berlinale 2018

A terveiről elárulta, hogy most egy amerikai televíziós csatornának készít rövidfilmet. ?Saját film lesz, a saját forgatókönyvemből dolgozom megbízás alapján. Négyperces, kisebb animációs film lesz, mert szeretek a nagyobb projektek között kis időt egy rövidebb lélegzetű munkára szánni. Lazító, kikapcsoló jellegű munkáról van szó, csak egy-két hónapig dolgozom rajta, aztán megint hozzá tudok fogni egy újabb nagy feladathoz? ? mesélte Bucsi Réka.

Ha befejezte a rövidfilmet, szeretne belevágni egy animációs nagyjátékfilmbe. Ez azonban nagy kihívás, nem csak rajta múlik, hogy meg tudja-e valósítani. ?Örülnék, ha magyar produkció lenne. De nem próbáltam még nagyjátékfilmes összegre pályázni. Hagyományos 2D cell animációt szeretnék készíteni nemzetközi csapattal, és ez elég nagy költségvetést feltételez. Az a célom, hogy belátható időn belül el tudjam készíteni, ne húzódjon a végtelenségig” ? mondta.

653784963_780x439

Bucsi Réka Solar Walk című produkciója a dán Aarhus Jazz Orchestrával való együttműködésből született, és a viborgi animációs műhelyben készült egy nemzetközi csapattal, francia, amerikai és dán kollégákkal. A magyar alkotó úgy festette le rövidfilmjét, mint egy galaktikus utazást, egy űrbéli történetet.

Forrás: MTI

A rovat további cikkei