tranzit
Tranzit

5 tematikus blokkban 17 filmet vetítenek eredeti nyelven, magyar felirattal. Elsősorban társadalmi és lélektani kérdésekkel foglalkozó alkotásokra számíthat a közönség, de a kínálatban kapott helyet vígjáték, romantikus roadmovie, gengszterfilm és több dokumentumfilm is, emellett ? idén első alkalommal ? egy rövidfilm-válogatás is belekerült a programba.

 

A nyitófilm egy magyar vonatkozással bíró, valós eseményeket feldolgozó alkotás, a Néma forradalom Lars Kraume rendezésében. A filmben két NDK-s gimnazista tudomást szerez az 56-os magyar forradalomról, ezért meggyőzik az osztályukat, hogy egy percig tartó néma csenddel fejezzék ki együttérzésüket. Az ügy komoly vihart kavar.

Az osztrák Adrian Goiginger A lehetséges világok legjobbika című filmjében saját élményeit dolgozza fel a hétéves Adrian és kábítószerfüggő édesanyja kapcsolatán keresztül.

lars_kraume_nema_forradalom
Néma forradalom

Látható lesz Petra Biondina Volpe A nőkértje is, melyből a svájci nők szavazati jogáért indított mozgalom alakulása tárul elénk Nora, a fiatal háztartásbeli történetén keresztül. A film a tavalyi Svájci Filmdíjak közül megkapta a legjobb forgatókönyv, a legjobb színésznő és a legjobb mellékszereplő díját is.

A vizualitásáért dicsért, Mademoiselle Paradis című, többszörösen díjazott alkotás Maria Theresia von Paradis életét mutatja be, aki korának Mozarthoz hasonló zeneszerző-zongorista csodagyereke volt.

A svájci Kékről álmodom idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszereplő díját is. A coming-of-age, a dráma és a fantasy műfaját ötvöző moziban a 15 éves Mia sorsdöntő metamorfózis előtt áll, amely egész eddigi létét megkérdőjelezi.

a_nokert
A nőkért

A neves német rendező, Christian Petzold legújabb filmjét is láthatja a magyar közönség: a Tranzit a 40-es évek elején játszódik: főszereplőjét, a német Georgot Párizsban letartóztatják, majd Dél-Franciaország felé menekül, miközben felveszi egy nemrégiben meghalt író identitását.

 

A nagyjátékfilmek mellett a hagyományoknak megfelelően dokumentumfilmeket is vetítenek az idei SZEMREVALÓN. A német Hitler Hollywoodja című alkotásból kiderül, hogy Hitler uralma alatt kereken 1000 játékfilmet forgattak Németországban, melyekkel egyszerre kívánták manipulálni a lakosságot és kiszolgálni álmaikat, érzéseiket.

Az idén először a programba kerülő rövidfilm-válogatásban az immár 71 éves Jane Birkin is feltűnik.

A filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd.