james_gray_ad_astra
Ad Astra

A várakozások mellett azonban már több vita is felütötte a fejét a világ legöregebb filmmustrája kapcsán, ugyanis műsorra tűzték két megosztó rendező, Roman Polanski és Nate Parker filmjeit, továbbá sokan sérelmezik, hogy alig szerepelnek ? szám szerint csupán kettő ? női filmrendezők alkotásai a versenyprogramban.

Az Arany Oroszlán-díjért folyó verseny programjában látható James Gray Ad Astra című sci-fije Brad Pitt-tel a főszerepben, Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája Scarlett Johanssonnal, Steven Soderbergh The Laundromat című drámája Meryl Streeppel, a J. M. Coetzee regényéből készült Waiting for the Barbarians című olasz dráma Johnny Depp és Robert Pattinson közreműködésével, valamint a Joker című Batman-gonoszról szóló rendhagyó film is Joaquin Phoenix főszereplésével.

Todd Phillips, a Joker rendezője és társ-forgatókönyívrója jó előre felhívta a figyelmet arra, hogy a közönség ne számítson egy újabb képregényfilmre: ?Nem szeretnénk félrevezetni az embereket. A képregényfilmek nagyszabású, látványos produkciók, ez meg valójában egy karaktertanulmány”.

A már említett két női rendező Shannon Murphy, aki a Babyteeth című filmmel debütál, valamint a szaúd-arábiai Haifa al-Manszúr. Utóbbi a The Perfect Candidate című filmmel vesz részt a fesztiválon.

shannon_murphy_babyteeth
Babyteeth

A fesztivál igazgatója, Alberto Barbera tavaly azt nyilatkozta a kérdéssel kapcsolatban, hogy bár a női rendezők továbbra is kisebbségben vannak, de éppen az lenne a hiba, ha egy filmet a rendező neme miatt válogatnának be a versenyprogramba. Barbera hangsúlyozta, hogy az idei programban versenyen kívül látható a chilei Pablo Larraín Emája, továbbá Yann Arthus-Bertrand és Anastasia Mikova Women című dokumentumfilmje, amelyek szintén a nők helyzetével foglalkoznak. ?Ezek a női portrék, ha férfiak rendezték is, új érzékenységgel fordulnak a női univerzum felé, amire korábban kevés példa volt. Ez annak a jele, hogy az elmúlt évek polémiái hatottak az érzékenységünkre és a kultúrára” ? idézte Barberát a The Guardian című brit napilap.

Idén az a döntés is vitát váltott ki, hogy bemutatják Roman Polanski Dreyfus-ügyet felidéző An Officer and a Spy című filmjét. Polanski ellen az Egyesült Államokban 40 éve van érvényben elfogatóparancs, mert a rendező a 70-es években kiskorúval lépett szexuális kapcsolatba, és az ítélet elől megszökött az országból.

polanski_an_officer_and_a_spy
An Officer and a Spy

Velencében mutatják be Nate Parker American Skin című filmjét is. Részvétele azért vitatott, mivel 2016-ban, a The Birth of a Nation című Nat Turner-életrajzi filmje bemutatása előtt röppent fel a hír, hogy évtizedekkel korábban, egyetemistaként szexuális erőszakkal vádolták meg, és az áldozat később öngyilkos lett.

A fesztiválon televíziós és streaming-programok is bemutatkoznak. A Lidón debütál Paolo Sorrentino Ifjú pápa című sorozatának folytatása, a The New Pope, a Netflix produkciói ? a Marriage Story és a The Laundromat ? pedig a versenyprogramban kaptak helyet.

Az Orizzonti Shorts szekcióban lesz a GUO4 című magyar kisjátékfilm világpremierje. Az alkotást Peter Strickland rendezte, producere Nedeczky Dóra, operatőre Fillenz Ádám. A háromperces kísérleti film egy leharcolt férfiöltözőben játszódik, ahol egy két úszó közötti nézeteltérés ökölpárbajba torkollik.

A fesztivált szeptember 7-én a Mick Jaggerrel forgatott The Burnt Orange Heresy című krimi zárja majd.