Mintegy tíz év után először ismét lesz magyar résztvevője a European Film Promotion Shooting Stars programjának februárban. A nagy presztízsű szakmai rendezvényen az európai mozi tíz legígéretesebb tehetsége között lesz Tenki Réka. A legifjabb ?filmcsillagokat? már 21. alkalommal mutatja be a Shooting Stars-program a nemzetközi filmszakmának a 68. Berlinale keretében. A tíz ifjú tehetséget az egyes országok filmes promócióra szakosodott szervezetei ? köztük a Filmalap nemzetközi igazgatósága ? által benevezett jelöltekből választotta ki az európai filmszakma prominens személyiségeiből álló Shooting Stars-zsűri.

tenki_reka_foto_hegedus_robert
Fotó: Hegedűs Róbert

 

A debreceni születésű Tenki Réka 2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, először a Katona József Színház, majd a Nemzeti Színház, 2016 óta pedig az Örkény Színház társulatának tagja. Már 2009-ben elnyerte a Pécsi Országos Színházi Találkozón a ?Legjobb 30 év alatti színésznő? díját, a Színházi Kritikusok Céhe a ?Legígéretesebb pályakezdő? díjával jutalmazta, amelyet a Junior Prima-díj és számos további rangos szakmai elismerés követett. Színházi munkássága mellett a nagyvásznon először Gigor Attila kultfilmjében, A nyomozóban tűnt fel, majd Orosz Dénes Poligamy című filmjében, Szabó István Az ajtó, Török Ferenc Isztambul és Pálfi György Szabadesés című alkotásában játszott. Továbbá felejthetetlen pszichológus hölgyet alakított Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című alkotásában. Első mozifilmes főszerepében, Gárdos Éva Budapest Noir-feldolgozásában Gordon Zsigmond szerelmét, a vakmerő fotóriportert személyesítette meg.

 

A ?showbiznisz bibliájaként? számon tartott amerikai magazin, a Variety szerkesztősége 2017-ben beválasztotta a Ten Europeans to Watch, azaz a tíz figyelemre méltó európai filmes közé. Az 1998-ban életre hívott Shooting Stars-program Daniel Craig, Rachel Weisz, Daniel Brühl, Alicia Vikander, Matthias Schoenaerts, Carey Mulligan, Cécile de France, Anamaria Marinca és Ludivine Sagnier pályafutásának is jelentős állomása volt. Magyarországról az elmúlt években többek között Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella, Nagy Zsolt, legutóbb, 2009-ben Tóth Orsi kapott meghívást a rangos berlini programra.