2018_08_27szatmarcsekefilmfesztival3_600x338.png
A tavalyi nyertesek

?A fesztivál lényege felmutatni azokat az emberi erőfeszítéseket, amelyek a magyarság megmaradása érdekében nagyon sok helyen léteznek? ? emelte ki Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, a zsűri elnöke a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A legjobb filmek készítői az idén több mint 2 millió forint értékű díjban részesülhetnek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által felajánlott fődíj 800 ezer forint, a második helyezetté 400 ezer forint, a harmadik helyezetté pedig 250 ezer forint, emellett további különdíjat is kaphatnak az alkotók. A közönségdíj 300 ezer forint, amelyet a tudositok.hu oldalon augusztus 3-ig mért közösségi aktivitás alapján a legnépszerűbb videó érdemel ki.

Csoma Zoltán, Szatmárcseke polgármestere arról beszélt, hogy a településről mindenkinek elsősorban a Himnusz és Kölcsey Ferenc jut eszébe, hiszen községükben született a mű, alkotásainak nagy részét ott hozta létre, és ott is van eltemetve a költő. ?Őrizve Kölcsey emlékét támogatják a kultúrát, igyekeznek jól sáfárkodni elődeik örökségével, megőrizni a magyar kultúrát és átadni az utódoknak? ? mondta.

Koltay Gábor kérdésünkre válaszolva elmondta: általánosságban hiányolja a média és a mozgóképek világából, hogy az egyes embereket segítse jobban megérteni a világot. ?Ahhoz, hogy szilárd nemzettudattal és ne egy ingoványos talajon létezzen az egyén, ismernie kell a történelmét, a múltja értékeit? ? vélte.

Szerinte a média és a mozgógép hatalmas segítséget nyújthat abban, hogy újra megtaláljuk önmagunkat, felfedezzük a történelem negatív alakulása miatt elveszített kincseinket. ?Akármilyen fontos gondolatot, emberi küzdelmet tárunk fel egy-egy alkotásban, érdemes izgalmasan tennünk, hogy a közönség odafigyeljen rá? ? válaszolta arra a kérdésre, hogyan kelthető fel a fiatalabb generációk érdeklődése.

A sajtótájékoztatón megemlékeztek a fesztivál egyik alapítójáról, Kerényi Imre Kossuth-díjas rendezőről, aki tavaly bekövetkezett haláláig a filmverseny zsűrielnöke volt.

A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője.

Ayhan Gökhan