A Magyar Hollywood Tanács 2017. február 1-jén tartotta meg emlékrendezvényét Cegléd híres szülötte, Marczincsák György, avagy ahogyan a világ megismerte, George Pal születésnapja alkalmából. Az 1908. február 1-jén született világhírű magyar a sci-fi és az animáció atyjaként került be a hollywoodi filmes történelembe, ugyanis 19 filmje került kapcsolatba az Oscar-díjjal. Vagy megkapta a legjelentősebb filmes kitüntetést valamelyik kategóriában, vagy díjra jelölték alkotásait. A február 1-jei rendezvényen vált véglegessé az I. Ceglédi Filmfesztivál megrendezésének gondolata. Az ötletgazda, a ceglédi Uránia mozi vezetője, Sági Judit mindent megtett a sikerért. A Magyar Hollywood Tanáccsal együttműködve összeállt a zsűri, amelybe Vékás Péter és Pap Ferenc Balázs-Béla-díjas operatőrök, Kiss Zsigmond operatőr, Havas Miklós producer, valamint Pap Zsolt, a Cegléd Televízió ügyvezető igazgatója, producer, rendező került be.

20170422_154650

 

Az április 22-ei fesztiváldöntőt Földi László országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy nem lehetett volna aktuálisabb a fesztivál megrendezése, hiszen a magyar filmek egyre nagyobb sikereket érnek el Hollywoodban és általában véve a nemzetközi színtéren. A délelőtt 10 órakor megkezdődött vetítések nagy közönségérdeklődés előtt zajlottak, a 27 versenyben levő film bemutatása délután háromra ért véget. A zsűri Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnökének részvételével hozta meg döntését, majd kezdetét vette az ünnepélyes díjkiosztás. Öt kategóriában hirdettek győztest, akik Zakar József ceglédi képzőművész George Palról formázott szobrát és díszes oklevelet kaptak. A díjak mellett pénzjutalmakat is átadtak a díjazottaknak.

 

Az ?Általános iskolai? kategóriában a Várkonyi SuliTV csapata nyerte a George Pal-díjat Az idő című filmjével. Az ?Ifjúsági? kategóriában Maróti Márk és Csiszár Gergő filmje, a Message lett George Pal-díjas. A felnőtt kategóriában három külön alcsoportban versenyeztek a filmek: dokumentumfilm, animációs film és kisjátékfilm. Az animációs film kategóriában Helstáb Martin foglalta el az összevont első helyet és kapta meg a George Pal-díjat. A zsűri Helstáb három filmjét ? Hurut, Jó étvágyat bogaram! és Az egér, aki egér akart lenni ? együttesen díjazta. A dokumentumfilm kategóriában Bogádi Csaba Menjek, maradjak című filmje lett a győztes. A kisjátékfilm kategóriában pedig Aracsi Norbert Remember me című filmje lett a legjobb Engelmann Péter Help és Mitnyan Zoltán Itt és most című filmje előtt. Az I. Ceglédi Filmfesztivál közönségdíját pedig a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium média szakának Közöd című filmje érdemelte ki.

20170422_162200

 

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács (MHT) elnöke a díjátadó végén bejelentette, hogy a Magyar Hollywood Tanács négy különdíjat ad át. Az MHT a ?Hollywood Aranycsillaga? elismerést a legjobb operatőri tevékenységért Darvas Bencének, a Help című film operatőrének adta. A legjobb filmzenéért járó ?Hollywood Aranycsillaga? díjat a Remember me című film zeneszerzője, Nagysolymosi Gábor kapta. A legjobb főszereplőnek járó ?Hollywood Aranycsillaga? díjat a Közös című film főszereplője, Nagy Szabolcs vehette át. Végül Marczincsák György, azaz George Pal emlékének adózva a legjobb animációs teljesítményért járó ?Hollywood Aranycsillaga? díjat Helstáb Martin rendező kapta három animációs filmjéért.

 

Az I. Ceglédi Filmfesztivál megrendezésével George Pal városa hagyományt teremtett.