Arany János műve az általános és középiskolákban kötelező olvasmány, ezért a város vezetése és a készítők abban bíznak, hogy a helyi tankerület minden iskolájában vetíteni tudják az alkotást.

A gyulai önkormányzat Nagyszalonta várossal közösen pályázva 80 ezer euró (25,7 millió forint) támogatást nyert. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásából Gyula városa a Toldiról szóló film elkészítését vállalta, míg Nagyszalonta különböző kulturális programokat szervezett, hogy a két település lakossága jobban megismerhesse egymást.

Arany János elbeszélő költeményének 21. századi feldolgozásában a helyi fiatalok mellett olyan színészek is szerepet vállaltak, mint Koncz Gábor, Reviczky Gábor és Kovács István, de szerepel a filmben még – mint cseh vitéz – az erőemelő Fekete László is.

A mintegy 13 millió forintos költségvetésből végül egyórás játékfilm készül, a tervek szerint szeptember 20-án két alkalommal is bemutatják a helyi művelődési házban.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ támogatásával országosan a diákok elé kerülhet a film.

Baranyai Tamás azt nyilatkozta, hogy bár 21. századi környezetben forgatták le a Toldit, vagyis a szereplők, közöttük rengeteg diák civil ruhában szerepel, ennek ellenére valamennyi fontos epizódot megjelenítik a filmben, vagyis követték a mű menetét. Az eredeti szövegeket narrátor segítségével idézik fel. A Toldi egyben „gyulai imázsfilm” is, hiszen az események hátterében többek között a Gyulai vár, a Várfürdő és az Erkel-ház is látható.

Fotó forrása: behir.hu