2

?A világ filmgyártásának egyik legjelentősebb kaszkadőre? ? mondta róla Arnold Schwarzenegger. Piroch Gábornak nincs egyetlen ép porcikája sem már. Hol ez tört el, hol az. Innen-onnan hiányzik egy aprócska csont, ízület, egy darab bőr, hús? Egyszer, még a szakmailag alacsony szinten álló ősidőkben egy manipulált motorbalesetnél néhány centin múlt az élete ? ám komolyabb baja sosem esett. A népes közönség előtt megtartott esten Bokor Balázs bemutatta a kaszkadőrt, aki többek között olyan hollywoodi sikerfilmekben szerepelt, mint a Titanic, a Trója, a Skorpiókirály, az Eragon, a Világok harca vagy a Terminátor 3 ? A gépek lázadása. Mégsem annyira ismerős az arca a mozi szerelmeseinek. Ő zuhan, esik, ugrik, repül és üti meg magát a színészek helyett. Ő az, akit soha nem fogunk látni ? vagy csak kisebb szerepekben ? a vásznon, nélküle azonban nem készülnének el a filmek izgalmasabbnál izgalmasabb jelenetei.

 

Piroch Gábor a sportnak köszönhetően lett kaszkadőr. A Budapesti Honvéd Sportegyesület cselgáncs szakosztályának sportolója volt. Tizenöt éves lehetett, amikor egy nap a csarnokba, ahol edzettek, lehoztak rengeteg kardot, pajzsot és lándzsát. Nemsokára kiderült, hogy az Egri csillagok című filmre fognak gyakorolni. Melyik gyereket ne érdekelné az ilyesmi? Így kezdődött a szerelem a kaszkadőrséggel. Piroch Gábor 1978 őszén már több filmben szerepelt, a következő évben Rényi Tamás Élve vagy halva című filmjében pedig már lovat is buktatott. De az igazán nagy durranás csak ezután következett: 1980-ban Bulgáriában az Aszparuh című produkció lengyel, bolgár és magyar kaszkadőrei között toronymagasan az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta.

10

 

Piroch Gábor 1989-ben ment ki Amerikába. Akkor még fogalma sem volt arról, mi az a szakszervezet, hogy aki nem lép be, az nem dolgozhat szakszervezeti filmekben és csak a negyedét kapja a tagok fizetésének. Később, 2000-ben sikerült megszereznie a munkavállalási engedélyt, majd öt évvel azt követően a zöldkártyát is.

 

Piroch Gábor a beszélgetésen elmondta, hogy karrierjének legjobb állomása a Titanic volt, ez bizony nagyon hiányozna a szakmai tevékenységéből. Dolgozott már többek között Ridley Scott-tal, Steven Spielberggel, Michael Bayjel és Guillermo del Toróval, de elmondása szerint a Herendi Gábor által rendezett mostani film ? a Kincsem ? forgatása is hatalmas kihívás volt számára. Utoljára talán Várkonyi Zoltánnál volt ilyen nagyszabású egy forgatás ? mesélte a kaszkadőr, majd nyugtázta, hogy igen látványos lesz a készülő magyar produkció. Szemük előtt a Vágta című hollywoodi sikerfilm is lebegett. Piroch Gábor hozzátette: a kaszkadőrök számára is változatos volt és nagy kihívást jelentett a mostani munka: a lóval való húzatástól kezdve a leesésen át egészen az égetésig sok mindent kellett bevállalniuk a kaszkadőröknek. Összesen húszan-huszonöten dolgoztak a filmen, és mellettük még ott voltak a lovászok is. Piroch Gábor szerint egyhuzamban még nem volt ennyi kaszkadőrmunka magyar filmben.

 

A Taurus World Stunt Awards alapítványt a Red Bull céget alapító Dietrich Mateschitz álmodta meg, és folyamatosan támogatja azt. A szervezetet azzal a szándékkal hozták létre, hogy pénzügyi támogatást nyújtsanak a kaszkadőröknek, akik olyan sérülést szenvedtek, amelyek akadályozzák őket a munkavégzésben. Ez számít a kaszkadőrök Oscar-díjának. Piroch Gábort 2007-ben jelölték a Szabadság, szerelem című filmben nyújtott munkájáért erre a díjra. A filmben Piroch Gábor szakértőként tervezte a kaszkadőrök közreműködésével forgatott jelenetek koreográfiáját. Kaszkadőrökkel készültek például a pirotechnikai eszközök felhasználásával felvett snittek, de a vízben megütött vízilabdás vérző arcáról készült beállítások is ? sorolta, rámutatva arra: nagy csapattal dolgozott, volt olyan jelenet, amelyben hatvan kaszkadőrre volt szükség.

11

 

A Bokor Balázs vezette élvezetes beszélgetésen a hallgatóság sok érdekes kulisszatitkot is megtudhatott. Piroch Gábor beszélt Kaszkadőrnek születtem című könyvéről, amely egy be nem fejezett karrier története. A gigaprodukciókban rendszeresen dolgozó kaszkadőr különböző stábokkal bejárta már az egész világot, így a jellegzetes forgatási történeteken, filmes tréfákon és csínytevéseken kívül képekkel illusztrálva bemutatta többek között a mongol, a thaiföldi, a mexikói helyszíneket és természetesen Hollywoodot.

 

A közönség kérdezhetett, Piroch Gábor pedig örömmel válaszolt. A jelenlevők hangulatát nagyban befolyásolta az, hogy Szűcs Antal Gábor és Gál Péter a Latin varázs című műsorukból néhány igazán kedves dalt játszott el. A közönség soraiban megjelentek olyan ismert személyiségek, mint Benkő László az Omega zenekarból, Mathiász Gábor, a Hungarikum Szövetség alelnöke, Mátsik György, a kaliforniai Amerikai Magyar Napló tulajdonos-főszerkesztője, Kovalik József filmrendező, Tanka László, a Panoráma Világklub elnöke, Joó Géza műsorvezető, valamint Pannoniay Boglárka, a Pannoniay FilmStudio vezetője.