fbpx

Filmek, amelyeket várunk idén

Több magyar és külföldi film is a mozik műsorára kerül még ebben az évben, mutatjuk, szerintünk melyikeket érdemes beírni a naptárba.

Ahol a folyami rákok énekelnek (Where the Crawdads Sing, rendező: Olivia Newman)

Már a cím is rendkívül érdekes történetet sugall: egy kislány él egyedül a mocsárban. A családja elhagyta, ő kitanulja, hogyan maradhat életben, és nagy nehezen egyedül is boldogul, sőt: boldog. Kivéve akkor, amikor be kell mennie a közeli kisvárosba, mert ott gúnyolják, kinevetik és félnek tőle. És ő is szívesebben választja a magányt. De felnő, gyönyörű, titokzatos, rejtőzködő lány lesz belőle, aki könnyen kerül a többiek rosszindulatának kereszttüzébe. Mit tehet ilyenkor? Azt, amit mindig is csinált a mocsárban: beleolvad a természetbe, menekül, bujkál és berendezkedik a túlélésre.

A film Delia Owens azonos című, elképesztő sikerű könyvének adaptációja. A regényt Magyarországon is többször újra kiadták. A filmet augusztus 18-án tűzik műsorra.

Szia, életem! (rendező: Vékes Csaba, Rohonyi Gábor)

Magyar filmeket is tartogat még a nyár: augusztus 25-én érkezik a mozikba a Szia, életem!. A fantasyra emlékeztető elemekkel dúsított, egyedi vígjáték egy népszerű, de ihlethiányos író – Thuróczy Szabolcs alakításában – és sosem látott kisfiának nem várt találkozásáról szól. A hirtelen nyakukba szakadt, kényszerű együttlét fordulatos, vidám és érzelmes története a fiú fantáziájának köszönhetően átlépi a valóság kereteit is. A filmben feltűnik még – többek között – Kiss Diána Magdolna, Mucsi Zoltán, Básti Juli, Scherer Péter, Kovács Patrícia és Tasnádi Bence is.

Magasságok és mélységek (rendező: Csoma Sándor)

Szeptember 22-én érkezik a mozikba az Erőss Zsolt hegymászó tragédiáját bemutató film, ami felesége szemszögén keresztül, főként Sterczer Hilda gyászfeldolgozására összpontosítva, rendkívül intim közelségből láttatja a 2013-as eseményeket, melyek akkor egy egész országot ráztak meg. Csoma Sándor első egész estét moziját már csak azért is várjuk, mert a rendező kisfilmjei nem véletlenül arattak nemzetközi sikereket. Erőss Zsolt szerepében Trill Zsoltot láthatjuk, Sterczer Hildát pedig Pál Emőke alakítja, akit utoljára a Békeidőben (Hajdu Szabolcs) és a Bagota Béla rendezte Valan – Az angyalok völgye című filmben láthattunk.

A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness, rendező: Ruben Östlund)

Gazdag turisták nyaralnak egy hatalmas luxus óceánjárón. A szupergazdagok és divatmodellek gondtalan semmittevését előbb megzavarja egy harsányan politizáló kapitány, majd a hajó elsüllyedése után a túlélőknek egy szigeten kell újabb megpróbáltatásokkal szembenézniük.

A szomorúság háromszöge világpremierje a világ egyik legrangosabb filmmustráján, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az alkotás elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Pálma-díjat. Ezzel Ruben Östlund tagja lett annak a kiváltságos társaságnak, amelynek tagjai kétszer is elnyerték az elismerést. A filmet több kategóriában máris Oscar-esélyesnek tartják. Östlund az európai film egyik legelismertebb, legjelentősebb rendezője, aki korábban olyan filmeket rendezett, mint A négyzet vagy a Lavina. A film főbb szerepeiben mások mellett a háromszoros Oscar-jelölt világsztár, Woody Harrelson és Harris Dickinson látható. Szeptember 22-től válthatunk rá jegyet.

Hűség (rendező: Szekeres Csaba)

Anna és Antal negyvenöt éve házasok. Pár éve egy nagyvárosoktól távoli, gyönyörű környezetben laknak, Péliföldön. Elégedettek az életükkel. Rajonganak a történelemért és az irodalomért, így minden évben kulturális zarándoklatra indulnak egy külföldi országba. A kapcsolatuk kiegyensúlyozott, ám egy napon Anna különösen kezd viselkedni. Az orvos Alzheimer-kórt diagnosztizál nála.

A Hűség az Ars Sacra fesztiválon debütált, és megkapta a legjobb filmnek járó elismerést. Azóta Moszkvától Los Angelesig bejárta a világot, több alkalommal elnyerve a legjobb filmnek járó elismerést. Október 6-án kezdik vetíteni a mozik. Antal és Anna története azért is különleges és fontos alkotás, mert ilyen közelségben a néző még nem találkozhatott az Alzheimer-kórral folytatott küzdelemmel. A rendező és a producer, Szekeres Csaba és Gáspár Judit – akik a hétköznapokban egy párt alkotnak – ezzel a munkájukkal tisztelegnek az idős emberek egymás iránti ragaszkodása és szeretete előtt.

Hétköznapi kudarcok (Běžná selhání, rendező: Grosan Cristina)

Forrás: Laokoon Filmgroup

Megmagyarázhatatlan természeti jelenség szakítja félbe a különc tinédzser, a szorongó anya és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő próbálja átvészelni a napot, és megtalálni helyét a világban.

Grosan Cristina filmjének világpremierje a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál rangos versenyprogramjában, a Giornate degli Autori szekcióban lesz. A film egyik főszerepét Kerekes Vica játssza. A Hétköznapi kudarcok cseh–magyar–szlovák–olasz koprodukcióban készült, október 13-án kerül itthon a mozikba.

Semmi (Nothing/Intet, rendező: Trine Piil Christensen, Seamus McNally, Trine Piil)

„Semminek nincs értelme. Ezt már régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.” Így kezdődik a történet, amit annak idején én sem tudtam letenni, amikor a kezembe vettem. Ezekkel a szavakkal viharzik ki a nyolcadikos Pierre-Anthon az osztályából. Ezt követően felmászik a kertjük fájára, hogy onnan demonstrálja a semmittevést.

Osztálytársai szeretnék bebizonyítani a fiúnak, hogy az életnek van értelme, ezért sajátos paktumot kötnek: egy elhagyott épületben fontosnak tartott tárgyakat kezdenek összegyűjteni. A fontosság azonban hamarosan egyre elvontabb fogalmakba csap át, a játék pedig túllép minden addigi szabályon, és egyre veszélyesebbé válik. A fiataloknak kicsúszik a kezükből az irányítás, és egymás után vesztik el gyermekkoruk ártatlanságát.

A Semmi Janne Teller azonos című nemzetközi bestsellerének filmfeldolgozása. Itthon október 20-án kerül a mozikba. A dán regény hatalmas vitát váltott ki, előbb betiltották Dániában, majd egyenesen kötelező olvasmánnyá tették az iskolákban. Sokan a 21. századi A Legyek Urának tartják a művet, amely a mai fiatalok pszichéjébe enged betekintést, roppant fajsúlyos társadalmi kérdéseket és problémákat vet fel – többek között azt a kérdést teszi fel, hogy mi az élet értelme. A regény magyarul is megjelent, több színpadi feldolgozása is született, az egyik legemlékezetesebb egy bábelőadás volt a Budapest Bábszínházban. A Semmi több helyen az oktatási anyag részévé vált.

Blokád (rendező: Tősér Ádám)

A Blokád című filmben Antall József alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát: taxisok tüntetnek az Országháznál a drasztikus benzináremelés ellen. A demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd hamarosan az egész országot. Az ellenzék melléjük áll, és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben. Mit tegyen, hogyan, milyen eszközökkel lesz képes ezt a helyzetet megoldani?

A film nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe, tanári pályájának kezdetébe enged bepillantást. Október 27-től adják a mozik.

Amszterdam (Amsterdam, rendező: David O. Russel)

A Napos oldal és az Amerikai botrány Oscar-díjra jelölt rendezője, David O. Russell új filmje egy eredeti, romantikus bűnügyi történet három jó barátról, akik egyszeriben az amerikai történelem egyik legdöbbenetesebb, titkos tervének középpontjában találják magukat.

A valós és fiktív elemeket vegyítő film főszereplői Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, valamint Rami Malek és Robert De Niro. November 3-án kerül a mozikba.

Nyitókép: Pál Emőke és Trill Zsolt a Magasságok és mélységek című filmben

A rovat további cikkei