Különleges vetítéssel zárul az Uránia Nemzeti Filmszínház Film/Zene sorozata április 30-án, a magyar film napján. Ezen az estén élőzenei kísérettel vetítenek két 1914-ben készült filmritkaságot, a Munkászubbony és a Dódi karrierje című filmeket.

Munkaszubbony-foto_1.1.25.jpg  Forrás - NFI Filmarchívum.jpg
Jelenet a Munkászubbony című filmből

Mindkettőt Bródy István rendezte, és mindkettőnek Zsitkovszky Béla, az Uránia első technikusa és mozigépésze volt az operatőre, aki arról híres, hogy ő fényképezte A tánczot, az első magyar filmalkotást. Az egyperces jelenetek füzéréből álló alkotás 1901-es premierje a magyar filmtörténet kezdete. Erre emlékezünk minden év április 30-án.

A február végén indult Film/Zene sorozatban több mint negyven vetítést, közönségtalálkozót, koncertet rendeztek az Urániában. Ennek a nagyszabású, a filmek hangi-zenei dimenzióját kutató eseménysorozatnak az április 30-i filmkoncert lesz a fináléja. 

Ezen az estén először vetítik nagy nyilvánosság előtt a néhány éve Amszterdamban felbukkant, majd idehaza a Filmarchívumban teljes körűen restaurált Munkászubbonyt. Bródy István filmje Hegedűs Gyula remeklő főszereplésével egy gyárigazgatóról szól, aki egyrészt munkásruhába öltözve beáll dolgozni a fizikai munkások közé, hogy fényt derítsen panaszaik jogosságára, másfelől nem várt szerelmi kalandba keveredik, ennek pedig bonyodalmas következményei lesznek. A felújítás során új kísérőzene is készült a filmhez – megtartva a némafilmkorszak mozizenéjének világát, de kortárs, jazzes hangzással, amit a zeneszerző, Káel Norbert zongoraművész ad elő ezen az alkalmon.

Az est másik némafilmje, a Dódi karrierje szintén századelős karriertörténet, de immár könnyedebb hangnemben. A bohózat egy léha pesti fiatalemberről szól, aki hősiesen megvéd egy csinos lányt egy részeg ember tolakodásától. A dologból randevú, majd szerelem és házasság lesz, és a lány, illetve annak apja révén Dódi végül hihetetlen karriert csinál. A vetítéshez Szabó Ádám harmonikaművész-énekes, számos tehetségkutató sikeres szereplője, a Sztárban sztár hetedik évadának nyertese adja a harmonikakíséretet.

Dodi_karrierje_004.jpg Forrás -NFI Filmarchívum.jpg
Jelenet a Dódi karrierje című filmből

A vetítések előtt Ráduly György, a filmeket őrző és felújító Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója mond bevezetőt.

A filmtörténeti klasszikusok sorát felvonultató Film/Zene sorozat záróeseményéig további érdekességekkel készül még az Uránia. Április 24-én közönségtalálkozóra várják Forgács Péter médiaművészt, filmrendezőt, aki a Dusi és Jenő, valamint a Miss Universe 1929 – Lisl Goldarbeiter – A Szépség útja című különleges found footage filmjeit kíséri el a moziba, az előbbi zenéjét Szemző Tibor, az utóbbiét Melis László szerezte.

További emlékezetes kortárs alkotások is műsorra kerülnek, köztük Mundruczó Kornél Johannája Tallér Zsófia zenéjével, Giuseppe Tornatore Ennio Morriconéról szóló dokumentumfilmje, Leos Carax Annette című rendhagyó musicalje a Mael fivérek zenéjével és április 26-án Alejandro González Iñárritu idén tízéves Birdmanje. A mexikói sztárrendező munkáját nemcsak a látszólag vágások nélküli kameravezetés és jelenetszervezés teszi bravúrossá, hanem az egyetlen jazzdobszólóra épülő zenei világ is.