A magyar–lengyel barátság napját 17 éve ünnepeljük, ennek alkalmából a Wacław Felczak Alapítvány és a budapesti Lengyel Intézet közös szervezésében bemutatjuk a Wacław Felczak életéről készült Futárösvényen – Útirány: Magyarország című dokumentumfilmet.

Részlet a Futárösvényen - Útirány: Magyarország című dokumentumfilmből
Részlet a Futárösvényen – Útirány: Magyarország című dokumentumfilmből

Március 26-án a Lengyel Intézet vetíti le a Wacław Felczak életéről készült Futárösvényen – Útirány: Magyarország című dokumentumfilmet. A filmvetítés mellett kiállítással is készülnek, amely a névadó Wacław Felczak történészről szól. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet itt tehetnek meg. 

A film főhőse Wacław Felczak, aki a második világháború idején a lengyel ellenállás és az emigráns lengyel kormány közötti titkos futárszolgálat budapesti szervezője volt, pénzt és információkat szállított Nyugatról a megszállt Lengyelország földalatti ellenállási mozgalmának. 1948-ban letartóztatták és hamis vádak alapján bebörtönözték, 1956 őszén szabadult. Történészként alapvetően Magyarországgal és Közép-Európával foglalkozott, a 70-es évektől rendszeresen ellátogatott Magyarországra, és kapcsolatba került a rendszerváltó értelmiséggel.

A fiatal Felczak szerepét Mateusz Kurcius, az idősebb Felczakot pedig Wojciech Skibiński alakítja.