A Szabó Marcell zongoraművész által alapított programsorozat idén hat orosz zeneszerző munkásságát öleli fel. A koncerteknek Budapesten a Zeneakadémia, a Szent István Bazilika és az Orosz Kulturális Központ, Debrecenben pedig a Kölcsey Központ és a Református Nagytemplom ad otthont.

Kruppa Vonósnégyes

Prokofjev zenekari darabjai közül már a nyitókoncerten megszólal az I. Zongoraverseny Szabó Marcell „tolmácsolásában”, de a közönség nagy örömére a Rómeó és Júlia is hallható lesz. Glinka zenéjéből a kamaradarabok kerülnek fókuszba. A fesztiválon több programmal emlékeznek meg Muszorgszkij születésének 180. évfordulójáról: egy teljes napon keresztül mutatják majd be a sokszínű zeneszerzőt. Lesz az életéről szóló előadás, valamint részletek hallhatóak majd az Egy kiállítás képei című műből. Az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum egy teljes kiállítást hoz erre az alkalomra Budapestre és Debrecenbe, Muszorgszkij operáiból pedig filmvetítést tartanak az Orosz Kulturális Központban.

Szabó Marcell

Szkrjabin zongoradarabjai is szerepet kapnak a fesztiválon, Rimszkij-Korszakov dalai pedig igazi csemegének számítanak majd a koncertek sorában. A rendezvény egyik fénypontjaként idén Csajkovszkij Vesperását hallgathatja meg a közönség a Szent István Bazilikában. Lukácsházi Győző a gyerekeknek kedvez Prokofjev Péter és a farkas című művének bemutatásával hétvégi programján. A fesztivál meghívására hazánkba látogat egy különleges, orosz guszli együttes is, akik tradicionális pengetős hangszereikkel az orosz népzenébe engednek bepillantást.

Somogyi-Tóth Dániel

A fesztiválon fellép – többek között – Fokanov Anatolij orosz operaénekes, a Kruppa Vonósnégyes, a Kodály Kórus Debrecen, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, Meskó Bánk előadóművész, Pregun Tamás és Palojtay János zongoraművészek. Az Orosz Zenei Fesztivál továbbra is szorosan együttműködik a Kodály Filharmóniával, a zenekar Somogyi-Tóth Dániel, a kórus pedig Szabó Sipos Máté vezényletével szólal meg.

A részletes programról a fesztivál honlapján és Facebook oldalán lehet tájékozódni.