fbpx

Fókuszban az együttműködés – ötödszörre is Texhibiton

Immár ötödik alkalommal rendezik meg önálló kiállításként a Texhibitiont magyar és külföldi textilművészek munkáinak a bemutatásával, amelynek negyedszer ad otthont a FUGA Budapesti Építészeti Központ. A válogatás december 11–től január 10–ig tart nyitva.

A Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi – díjas textiltervező  által 2015-ben kezdeményezett Texhibiton projekt célja, hogy felhívja a figyelmet egy korábban vezető szerepet betöltő ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív lehetőségekre, valamint a magyar textilipar történetére. Idén a hazai alkotók mellett svájci és szlovák művészek munkái is láthatók lesznek.

A Texhibiton projektben öt év alatt közel 60 dizájner és több gyártó vett részt. A különböző generációkhoz és stílusirányzatokhoz tartozó iparművészek által tervezett jacquard, nyüstös, transzfer és digitális nyomással készült lakástextilekből kínál évről évre ízelítőt a kiállítás. A gyártói együttműködésekben létrejött prototípuskollekciót a projektben résztvevő tervezők szabadon felhasználhatják, illetve hosszú távon közösen keresik a további értékesítési, fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kapcsolatokat. Az idei fejlesztésben a Csárda Tex Kft., a Lénárd Zászlókészítő Kft., a Meritum Kft. az Aste Bútorszövet és Lakástextil és 11 tervező működött együtt.

Az ipari körülmények között előállított munkák mellett a kiállításon egyedi, a saját kivitelezésű lakástextilek is bemutatásra kerülnek.

A kiállítás szervezői és rendezői Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész. Nevükhöz fűződik többek között a másfél évtizedes múltú, magyar és külföldi dizájnereket bemutató Határtalan Design kiállítás és rendezvénysorozat szervezése, amely küldetése a különböző művészeti ágak, generációk és különböző országok, régiók közötti párbeszéd megteremtése.

A Texhibiton esetében is hagyomány, hogy a magyar tervezők mellett minden évben külföldi szakemberek is bemutatkoznak. Idén a géppel kötött haute couture textiljeiről és öltözékeiről ismert, Párizsban élő svájci művész, Cécile Feilchenfeldt alkotásait, valamint a pozsonyi Academy of Fine Art and Design (VSVU) textil tanszékén frissen diplomázott két szlovák tervező, Klára Věntusová és Petra Zelisková terveiből a Lénárd Kft. által megvalósított textiljeit ismerhetik meg az érdeklődők.

A kiállításhoz társművészeti programok is kapcsolódnak, amelyek részleteiről a FUGA Budapesti Építészeti Központ és a Határtalan Design kiállítás honlapján tájékozódhatnak.

Nyitókép: Góbi Rita, fotók: Juhász G. Tamás

A rovat további cikkei