Cserna-Szabó András, az irodalmi folyóirat főszerkesztője az átadáson felidézte, hogy a lap szerkesztőbizottsága szavazza meg egy-egy évfolyam legjobbnak tartott írását. Jelezte, hogy a folyóirat egyik célkitűzése volt a 2012-es újragondolása óta, hogy színvonalas esszéket közöljön, Földényi pedig a magyar irodalom egyik legkiválóbb esszéistája.

Fehér Renátó szerkesztő laudációjában kifejtette: a Hévíz 2018-as nyári számában jelent meg a díjazott Lágerekről írni című esszéje, amelynek Dosztojevszkij Feljegyzések a holtak házából című regénye volt a témája. A szerzőre jellemzően „nem babusgat a mondandója, nem lágyítja kímélet” – jegyezte meg.

A díjazott Földényi F. László a lapot méltatva beszélt arról, hogy a Hévíz mindegyik száma „olyan, mint egy antológia, a kortárs magyar irodalom színe-java szerepel benne az ország minden tájáról”.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere felidézte, hogy több évtizedes múltja után 2012-ben döntöttek a lap szellemiségének és tartalmának megújításáról, és az első években Szálinger Balázs irányította a szerkesztőséget, amit tavaly vett át Cserna-Szabó András. A lap népszerűségére jellemző adalékként jelezte: nem egy olyan szám van a kéthavonta megjelenő lapnál, amelyikből akár többször is szükség van utánnyomásra. Az irodalmi díjat illetően megjegyezte: nemcsak a díjazottaknak elismerés, de Hévíz városának nevét is öregbíti.

Forrás: MTI