Átadták a Népművészet Mestere-díjat

Zene

Idén tizenegy alkotónak ítélték oda a Népművészet Mestere díjat; az elismeréseket a Mesterségek Ünnepe keretében adta át csütörtökön a budai Várban Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. 

A Népművészet Mestere cím idei kitüntetettje özv. András Jánosné népdalénekes, mesemondó; Anyalai Sándor szlovákiai népzenész, prímás; a Bodor Béla Péter és Bodor Erzsébet néptáncpáros, a gyimesi csángó néphagyomány legkiemelkedőbb táncos egyéniségei; Gadányi Pál dudás, dudakészítő; Kovács József zenész, tanító; Maneszes Józsefné népdalénekes; Párniczky Józsefné hímző, népi iparművész; özv. Szigethy Istvánné csipkekészítő; Schmidt Sándor fafaragó; Sütő Levente Lehel festő-bútorasztalos, fafaragó.
 
Az 1953-ban alapított Népművészet Mestere díjat egyes alkotások vagy az egész életmű elismeréseként ítélheti oda a szaktárca vezetője olyan népi kézműves alkotó- és népi előadóművészeknek, akik munkásságukkal a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.
 
A tárca tájékoztatása szerint a díj értékét emeli, hogy a szakma neves egyéni képviselői és szakmai szervezetek tehetnek javaslatot minden évben a díjazottak személyére. Ezekből a javaslatokból egy szakértőkből álló kuratórium választja ki azt a tíz jelöltet, akiket pályájuk alakulása, alkotásaik, előadásaik minősége alapján a leginkább érdemesnek tart a díjra. A listát azután a szaktárca minisztere terjeszti a kormány elé. Idén 41 hazai és határon túli népművészt javasoltak a Népművészet Mestere címre.
 
Az ünnepélyes díjátadót általában augusztus 20-án tartják, idén azonban a Hagyományok Háza kezdeményezésére a Mesterségek Ünnepe csütörtöki megnyitójához időzítették.