Az önismereti kalandozások révén létrejött anyagkísérletekből új tárgyak, új struktúrák születtek, melyeknek saját, szövevényes története van. Az anyagok legbelsőbb tulajdonságát és emlékezőképességét kutató munka az analizálásból észrevétlenül fordult át építkezéssé, némely összefüggések már csak akkor váltak láthatóvá, amikor maguk a tárgyak elkészültek.

Rita hordható objektjei rendszerint valamilyen erős személyes élményhez, adott életszakaszhoz vagy eseményhez kapcsolódnak. A Folyók mentén című kiállításra készített tárgyak féltve őrzött vagy épp szétkorhadt fadarabkákból, gyökerei és szellemi öröksége boncolgatásából építkeznek, az ebből fakadó veszteségekről és nyereségekről gondolkodnak. Lebontanak elemekre, majd új struktúrát építenek.

„Szinte minden anyag megmutatta egy új arcát a munka során. A monotonitás gyönyörködtető volt, mint egy jógagyakorlatsor, amit kifulladásig végzek. Majd megállok, és megfigyelem a hatásokat, érzeteket. Hagyom, hogy a bőröm alatti folyók mutassák az irányt.”

A kiállítást a művész nyitja meg. Közreműködik: Iamyank zenész

Részletek itt. Facebook-esemény itt.