fbpx

Folytatódik a Munkácsy-negyed kialakítása Békéscsabán

A Munkácsy Mihály Múzeum új állandó kiállítóterének kialakításával, az intézmény környezetének rehabilitációjával, valamint a Munkácsy Emlékház felújításával folytatódik a Munkácsy-negyed kialakítása.

A budapesti Rio Lámpastúdió Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végezheti el nettó 274 millió forintért a Munkácsy Mihály Múzeumban az új állandó kiállítás kivitelezési munkáit. A projekt egyebek mellet installációs, grafikai, vetítéstechnikai, biztonságtechnikai, villamossági, gépészeti és világítástechnikai munkákra terjed ki, az új kiállítás szakmai anyagát a múzeum munkatársai állítják össze – hangsúlyozzák az előterjesztésben. Az új tárlat mintegy ezer négyzetméteren az alagsorban a földtörténeti kezdetektől a török korig, a földszinten Békéscsaba 18. századi újratelepítésétől napjainkig szóló tematikával foglalkozik majd.

A békéscsabai Kopp Export-Import Kft. lett egy másik, csaknem 274 millió forintos közbeszerzés nyertese. Ebből a Munkácsy Mihály Emlékházat – a volt Steiner- Omaszta-kúriát (ahová a gyerek Munkácsy nagybátyjával napi szinten járt étkezni) – és melléképületét kell felújítania, górét kialakítania, továbbá az épület környezetét rendeznie, parkolót kialakítania.

Szintén helyi cég, a Galéria Invest Kft. lett a Munkácsy Múzeum és a Munkácsy-híd (amelynek fa elődjét a legendárium szerint a festő festette okkersárgára), valamint környezetének rendbetételét célzó projekt nyertese, ám itt költségtúllépés miatt a város kezdeményezte a kulturális államtitkárságnál, hogy a Modern Városok Program (MVP) részeként tervezett Ursziny-Beliczey-kúria felújítására szánt forrást csoportosítsák át erre a beruházásra. Az államtitkárság a kérelmet jóváhagyta.

A közgyűlés 16 egyhangú igen szavazattal fogadta el az előterjesztéseket. A projektek kivitelezésére több mint három év áll rendelkezésre. A békéscsabai Munkácsy Negyedet a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed, valamint az egri vár és belváros felújításának mintájára hoznák létre. A tervek között szerepel a Munkácsy életéhez kötődő épületek és környezetük rendbetétele mellett a festő képeiből készült nagy méretű reprodukciók kihelyezése a város több pontjára, fényfestés, különleges utcabútorok kialakítása, de promóciós filmek és reklámok készítése is. Egy Munkácsy munkásságát idéző játszótér már elkészült a Széchenyi-ligetben.

Egy korábbi kormányhatározat szerint Békéscsaba csaknem 3 milliárd forint fejlesztési támogatást kap a kulturális negyed fejlesztésére az MVP részeként. A Munkácsy Mihály Múzeum bővítését, két különálló épületének összekötését az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként 200 millió forintból a közelmúltban fejezték be.

A rovat további cikkei