Még több autentikus népzenei és táncos program, új sorozatok, minifesztiválok várják a közönséget a Sztregova utcai Zeneházban ebben az évadban is.

Szeptember 11-én a hagyományos, nagy nyitótáncház egyben az évadnyitás ünnepe is. A kifulladásig tartó táncházban három zenekar muzsikál: a Góbé, a PásztorHóra és a Fokos, emellett vonós erdélyi muzsikák, moldvai és délvidéki zenék várnak minden táncházas és táncházba vágyó érdeklődőt.

A Fonó Szerda ezentúl már kedden elkezdődik. A korábban egy napon szereplő két programot, a táncoktatást és a táncházat ezentúl két külön napon tartják: az élőzenés táncoktatás mostantól kedden várja a résztvevőket, szerdánként pedig táncházat szerveznek két teremben.

Szintén folytatódnak a tavaly jól bevált Fonó session-ök az ír kocsmai örömzenélések mintájára: új csoport indul Porteleki László prímás (Muzsikás együttes) vezetésével, és folytatódik a gyimesi, ír, görög, moldvai, padkaporos-tekerős és a ritmus, avagy ős jam session is.

Tizedik éve tartja rendszeres táncházát a Fonóban minden második pénteken a Berka együttes. Két teremben párhuzamosan zajlik a táncház: a nagyteremben moldvai, az előtérben vonós táncházhoz csatlakozhatnak a résztvevők. Az első Berka táncházra szeptember 20-án kerül sor. A Kamasz táncház azoknak a fiataloknak nyújt táncházi élményt, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz pedig még túl fiatalok. Hetente csütörtök este rendezik meg a Kamaracsütörtököket, ahol műfajtól függetlenül egy-egy fiatal zenekar mutatkozik majd be. Az első estén, szeptember 26-án a JAP trió lép színpadra.

A koncertprogramban is különlegességeket kínál a Fonó: fellép Dresch Mihály népi kvartettje, a Dresch Vonós Quartet, a Chalga és a Moonshine Bros, valamint a Gypo Circus is.

Szeptemberben ad helyet a Fonó a lengyel alapítású különleges nemzetközi projektnek, a Voicingers Fesztiválnak, amelynek célja, hogy betekintést nyújtson a legszínesebb és legautentikusabb, előremutató és friss zenei projektekbe. A fesztivál központi motívuma az improvizáció, amely a zenélés folyamatosan virágzó és megújuló formáinak kulcsa. A Voicingers Fesztivál népszerűsíti és támogatja a szakma fiatal képviselőit, segíti mindazokat, akik számára fontos a zene, mint önkifejezési mód. A Fonóban három koncertestére és workshopokra kerül sor szeptember 17. és 21. között a Visegrád Fund támogatásával. Fellép a lengyel zenészek és a hazai ütős, Dés András kooprodukciója, a Karnas Formula, a francia-lengyel Manu Domergue’s Pebble In The Shoe, valamint a Harcsa Veronika Voicingers Special formáció is. A koncerteket jam session követi.

Fonó megújult weboldala itt böngészhető.