A Fonogram-nap nevű online esemény keretén belül, egy egész napos műsorfolyam során a MAHASZ kihirdette a Fonogram − Magyar Zenei Díj 2020-as nyerteseit.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége közel három évtizede minden évben odaítéli a különböző zenei stílusok hazai és nemzetközi legjobbjainak az őket megillető szakmai díjat. 2020 sem volt kivétel, ezúttal az egyes zenei kategóriák győzteseire online videók formájában derült fény. Az online műsorfolyam egész nap a www.fonogram.hu oldalon, illetve a Fonogram − Magyar Zenei Díj közösségi média-felületein futott. A nyerteseket bemutató kisfilmekben a művészek videóüzenetben reagálhattak a díjra, üzenhettek a zenei szakmának, a közönségüknek.

A zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló, összesen 26 tagú szakmai zsűri több mint 800 nevezés közül választotta ki 18 kategória 5-5 jelöltjét (holtverseny esetén 6).

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele Hobo Hé, Magyar Joe! (GrundRecords) című lemeze lett, az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Bryan Adams Shine A Light (Universal Music) című anyaga nyerte el.

Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele Rácz Gergő és Orsovai Reni Mostantól (Schubert Music Publishing) lett, az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Billie Eilish When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Universal Music) című lemeze kapta. Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Mörk The Resurrection of Mörk (Schubert Music Publishing), az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban Lana Del Rey Norman Fucking Rockwell! (Universal Music) részesült.

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjban Krizso Boys in the City, Girls from the Woods (szerzői kiadás) című lemeze, az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjban Armin van Buuren Blah Blah Blah (Sony Music) című dala részesült. Az év hazai rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele a Ganxsta Zolee és a Kartel Oldskool (MFM Music), az év külföldi rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus Old Town Road (Sony Music) című dala lett.

Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat a Leander Kills Luxusnyomor, valamint a Mudfield Sárrét című albuma megosztva kapta (mindkettő kiadója a Keytracks Hungary), az év külföldi hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat a SlipknotWe Are Not Your Kind (Magneoton/Warner Music) kapta. Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele díjban Balázs Pali Majd holnap írok... (szerzői kiadás), az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele díjban a Cimbaliband és Danics Dóra Iram (Fonó) című albuma részesült.

Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele díjat a Veronaki Mosó Masa mosodája (Universal Music) című albuma, az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele díjat a Sárik Péter Trió X Bartók (szerzői kiadás) című lemeze nyerte el. Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele Lajkó Félix & Volosi lemeze (Fonó), az év felfedezettje a Carson Coma (Gold Record) lett. Az év hangfelvétele Fonogram-díját a közönség szavazása alapján a Bagossy Brothers Company Olyan Ő (Prime Event Management) című dala kapta.

Az életműdíjat Kovács Kati énekesnő, a szakmai életműdíjat pedig Gőz László zenész, tanár, a Budapest Music Center vezetője vehette át virtuálisan.

Kiemelt fotó: Leander