Mások mellett az Irie Maffia, az Ivan & The Parazol, a Blahalouisiana, az Amoeba, a Dresch Quartet, a Góbé Zenekar és Beton.Hofi is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal a Piramis együttest, szakmai életműdíjjal Komjáthy Györgyöt ismerték el.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) által rendezett eseményen 12+1 hazai és 6 külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt 2021-as Fonogram-díjakat. A győzteseket online videókban jelentették be. Az év hazai klasszikus poprock-albuma vagy hangfelvétele az Irie Maffia 15/Volt egy álmom (kiadó: Irie Maffia Productions) című anyaga lett, az év külföldi klasszikus poprock albuma vagy hangfelvétele díjat Adele 30 (Sony Music) című lemeze nyerte el.

Az év hazai modern poprock albuma vagy hangfelvétele a Blahalouisianától a Nem ereszt/Ne engedj még el/Szívemet kitépted/Lábnyomunk a hóban (Gold Record) lett, az év külföldi modern poprock- albuma vagy hangfelvétele díjat Bruno Mars, Anderson.Paak és Silk Sonic An Evening With Silk Sonic (Magneoton/Warner Music) című munkája kapta. Az év hazai alternatív vagy indierock albuma vagy hangfelvétele díjban az Ivan & The Parazol Budai Pop (Modernial Records), az év külföldi alternatív vagy indierock albuma vagy hangfelvétele díjban Mdou Moctar Afrique Victime (Matador Records) részesült.

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjat a New Level Empire Az első és utolsó (x Curtis)/Újra úton (x Majka)/Látható/Az éjjel soha nem érhet véget (x Soho Party)/Te csak így vagy jó (& Wolf Kati feat. Horváth Boldi) (Magneoton/Gold Record), az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjat Joel Corry I Wish (feat. Mabel)/Out Out (x Jax Jones feat. Charli XCX & Saweetie)/Bed (x Raye x David Guetta)/Bed (x Raye) (Elephant House/Warner Music) kapta. Az év hazai rap- vagy hiphopalbuma vagy hangfelvétele Beton.Hofitól a Comic Sins (Universal Music Hungary), az év külföldi rap- vagy hiphopalbuma vagy hangfelvétele Slowthai Tyron (Universal Music) című lemeze lett.

Az év hazai hard rock- vagy metalalbuma vagy hangfelvétele díjat a Thy Catafalque Vadak (Season Of Mist) című lemeze, az év külföldi hard rock- vagy metálalbuma vagy hangfelvétele díjat a Maneskin Teatro d’ira – Vol. I (Sony Music) című anyaga kapta. Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele díjban az Apostol Apostol 50 (Tom-Tom Records) című lemeze, az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele díjban az Amoeba lemeze részesült.

Az év hazai gyermekalbuma vagy hangfelvétele díjat a Rutkai Bori Banda Mandulka és a Karácsonyvár (Universal Music Hungary) című lemeze, az év hazai jazzalbuma vagy hangfelvétele díjat a Dresch Quartet Árnyékban (Fonó) című lemeze nyerte el. Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele díjat a Góbé Zenekar Bartók 44 Duó (Fonó) című lemeze kapta, az év felfedezettje Zóra lett. Az év hangfelvétele Fonogram-díját a közönség szavazása alapján Valmar x Manuel Éget a nap (szerzői kiadás) című dala kapta.

Az életműdíjat a Piramis együttes kapta.

A magyar rockzene történetének kiemelkedő csapata a hetvenes évek második felében, a nyolcvanas évek elején volt a legnépszerűbb, akkori felállásában Révész Sándor énekes, Závodi János gitáros és Köves Miklós dobos mellett az azóta már elhunyt Som Lajos basszusgitáros és Gallai Péter billentyűs szerepelt. A szakmai életműdíjas Komjáthy György, az eMeRTon-díjjal és a DJ Szövetség életműdíjával kitüntetett zenei szerkesztő lett.

A nyertesek a Mahasz művészeti pályázatán győztes Sipos Balázs üvegművész pengetőt ábrázoló plasztikáját kapták meg. A Fonogram-díjat – Arany Zsiráf-díj néven – a magyarországi hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek díjazására alapította a Mahasz közgyűlése 1992 szeptemberében. A díj neve 2004-től kezdve Fonogram – Magyar Zenei Díj. A díjjal egyebek mellett elismerik a hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét.

Nyitókép: a díjazottak. Forrás: a Fonogram weboldala.