Szathmári Pap Károly fotóiból nyílik kiállítás a bukaresti Balassi Intézetben.

2010 óta Szathmári Pap Károly születésnapja, január 11-e a romániai fotóművészet napja. Szathmári Pap Károly (Kolozsvár, 1812 – Bukarest, 1887) máig az egyik legjelentősebb dokumentarista- és művészfotós Romániában. Ehhez kapcsolódóan, január 14-én nyílik a bukaresti Balassi Intézetben az év első kiállítása, mely archív fotókon mutatja be Fonyódot, a Balaton déli partján fekvő üdülőhelyet és kikötővárost.

A Fonyód / Borszék testvérvárosa fotókiállítás folytatja a tavaly indított, a Kárpát-medencei fürdőhelyeket bemutató fotókiállítás-sorozatot. A Varga István, fonyódi könyvtáros által válogatott archív fotókat másodszorra állítják ki Romániában, miután 2019 nyarán a Borszék Bogrács Feszten voltak láthatók.

Az 1890-es évek közepén jött létre a fonyódi Várhegy északi oldalán a 29 villából álló Bélatelep, amely a következő évtizedek során a jómódú orvosok, jogászok, földbirtokosok, kereskedők, minisztériumi tisztviselők, művészek nyaralótelepe lett. A fonyódi Várhegy oldalában húzódó, a mai Bartók Béla utcában található századfordulós villasor művelődéstörténeti jelentőséggel is bír, mert megépülése a dél-balatoni fürdőkultúra egyik első állomásának tekinthető. A villasor fontos építészeti emlék, mivel a századforduló Balaton-parti villaépítészetét egyedülálló módon, együttesként reprezentálja.

A kiállításmegnyitót követően kerül sor Veress Ábel fonyódi zongoraművész hangversenyére. Veress Ábel, aki a 15. Magyar Zene Fesztivál Cziffra György tehetségdíjasa, a „Balaton Zongoristája”, Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Frédéric Chopin, Dohnányi Ernő műveiből ad elő.