A szocialista korszak balatoni kerítéseit mutatja be az a fotósorozat, amely a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa (EKF) program határterületeit bemutató kampány első része.

A sorozat célja, hogy bemutassa az Európai kulturális főváros program olyan területeit, amelyek csak lazán kötődnek a klasszikus kulturális területhez.

A kampány első része az 1960-as és 1970-es években épült nyaralók érdekes formájú kerítéseiről készült fotókon és történeteken keresztül enged betekintést az építészet területére. A projekt egyrészről értékmentő jelleggel, néprajzkutató segítségével tárja fel a Bakony–Balaton régió eltűnőfélben lévő, érdekes kerítéseit, másrészről építészek és művészek hívják fel a közönség figyelmét az érdekes szocialista realista formákra.

A szervezők várják az alkotó kedvű helyi lakosok, nyaralótulajdonosok és kirándulók csatlakozását a programhoz az általuk kedvelt kerítésről készített fotó beküldésével, amelyet kiegészíthetnek egy hozzá tartozó történettel is. A projektet a Formákon túl névre keresve megtalálhatják az érdeklődők a Facebookon és az Instagramon is. 

A projekt Varga Marietta és Schmal Fülöp fotográfusok sorozatával indul, melyet teljes terjedelmében a www.veszprembalaton2023.hu weboldalon tekinthetnek meg az érdeklődők. 

Nyitókép: Formákon túl (Varga Marietta, Schmal Fülöp)