fbpx

Forrás – Irodalmi pályázatot hirdet a PesText

Nyílt, magyar nyelvű szépirodalmi pályázatot hirdet a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál. A pályázat hívószava a „forrás/source”, műfaji megkötése nincs, egy szerző csak egy, másutt még nem publikált alkotással nevezhet.

A nevezés jeligés. A pályázat összdíjazása ismét 400 ezer forint, a győztesekről nívós zsűri és közönségszavazás dönt majd. A világirodalmi fókuszú PesText irodalmi és kulturális fesztivál ősszel negyedik alkalommal valósul meg Budapesten a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) szervezésében szeptember 28. és október 1. között.

Az idei PesText kiemelt vendége lesz Vlagyimir Georgijevics Szorokin, a kortárs orosz irodalom egyik legizgalmasabb képviselője, A jég, a 23000, A fehér négyzet és a Garin doktor szerzője. Hogy jobban megismerhessük az alkotót, május 19-én a PesText előestek programon könyveiről, hatásáról és a kortárs irodalomról beszélgetnek M. Nagy Miklóssal és Totth Benedekkel. A programról további részletek a Facebookon olvashatók.

A PesText fesztiválhoz kapcsolódóan immár hagyományosan irodalmi pályázatot is hirdetnek, melyre kortárs magyar szerzők magyar nyelvű műveit várják maximum 6000 leütés terjedelemben „forrás/source” témakörben. A pályázat zsűrizése két körben zajlik. Alapos előválogatást követően a legjobb tizenegy pályamű kerül az elismert szakemberekből álló főzsűri elé. Idén Cserna-Szabó András, Halász Rita és Bartis Attila dönt a szakmai díjról.

A shortlistre került írások közül egy elnyeri a zsűri fődíját, egy pedig közönségdíjat kap. Mindkét írást lefordítják angolra, valamint megjelenik a fesztivál zinjében is. Szerzőik bruttó 200 ezer forint jutalomban részesülnek, és meghívást kapnak a PesText fesztiválra. A közönségdíjra bárki szavazhat július 23. és augusztus 20. éjfél között.

Az írásokat a pestextpalyazat@gmail.com címre várják FORRÁS/SOURCE tárgymegjelöléssel június 1-ig.

A pályamunkákat műfaji megkötés nélkül, e-mailben, csatolmányként várják (word vagy pdf formátumban). A pályázatra kizárólag olyan művek nevezhetők, melyek sem online, sem nyomtatott formában nem jelentek meg, megjelenésük jelenleg nincs folyamatban és a pályázat lezárulásáig nem is várható. Kizárólag jeligés pályázatot fogadnak el, a beérkezett dokumentumon nem szerepelhet a szerző neve.

Nyitókép: Lóczi játszik. Fotók: PesText

A rovat további cikkei