Hommage fekete–fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt címmel nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjába. A Nagy Ferenc fotóművész alkotásait bemutató tárlat egy hónapon keresztül látogatható.

Fotó: Adorján András
Fotó: Adorján András

A Győri Innovációs Park a kutatások, a fejlesztések és az oktatás otthona. Az épületben kapott helyet a Széchenyi István Egyetem Design Campusa is, amely a formatervező, a tervezőgrafika és az építőművészeti egyetemi képzéseket koordinálja. A tavaly átadott létesítménynek azonban más feladata is van: kulturális fórumként hidat képez az egyetem és a város polgárai között. Ezt a célt szolgálja Nagy Ferenc fotóművész kiállítása is, amely a napokban nyílt meg az épületben.

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere köszöntőbeszédében kiemelte: nagy öröm számára, hogy a művész tehetségének és munkájának eredményét a nagyközönség is megtekintheti. „Különleges hatása van ezeknek a képeknek, mert érzelmet sugároznak és jellegzetes hangulatot adnak át. Kívánom, hogy minél több embert ragadjanak meg a részletek, és sokan legyenek kíváncsiak a fotók sugározta érzésekre” – mondta el.

Ágota Bernadett, a Design Campus igazgatója kifejtette, hogy a Hommage fekete–fehérben című tárlatot remélhetőleg több önálló alkotó hasonló témájú kiállítása követi majd. „A fotográfia mint a design egyik közvetítőeszköze a Design Campus kurzusainak képzési tematikájában is megjelenik. Ez a kiállítás klasszikus értékeket képvisel és generációkon átívelő vizuális költeményként jelenik meg számunkra Nagy Ferenc jóvoltából” – fogalmazott.

A fotóművész 2015-ben tért át a magas szintre fejlesztett portréfotózásról és természetfotózásról az épített környezet témakörére. Képei Budapesten és Győrben, kiállításokon és állandó tárlatokon is láthatók, legnépszerűbb alkotásai a Győr épületeit és jelképeit bemutató fotográfiák. Hommage fekete-fehérben: tisztelgés Győr városa és a Széchenyi István Egyetem előtt című kiállítása monokróm képeken mutatja meg a világot a művész szemén keresztül, portrék, természetfotók és városképek között kalandozva.

„Ez a kiállítás lehetőséget teremtett arra, hogy művészibb, válogatott anyagot mutassak be, ami nem egy témát követ. Két mottója van a kiállításnak: szívügyünk Győr és szívügyünk az egyetem” – hangsúlyozta a megnyitón Nagy Ferenc.