Elkezdődött a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem százéves fennállásának centenáriumi ünnepségsorozata, melynek első kommunikációs eleme a szerdán átadott TF100 fal, ezzel egy időben fotókiállítás nyílt az oktatási intézmény 25 vezető oktatójáról és személyiségéről.

TF100 Fal MTI.jpg
Koch Máté világbajnok párbajtőrvívó áll a fotója mellett a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem TF100 elnevezésű falának avatásán. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

A kiállítás Turós Balázs fotóművész képeiből áll, és a TF központi épületének aulájában lehet megtekinteni. Az eseményen elhangzott, hogy a fal és a képek egy jövőbeni belsőépítészeti koncepció nyitóelemei.

„A TF jövőre ünnepli alapításának századik évfordulóját. Ezzel a fallal, illetve az aulában elhelyezett 25 portréval megfogalmazzuk, hogy mit nyújtott nekünk eddig ez az egyetem, mit gondolunk a jövőjéről” – mondta Sterbenz Tamás, az egyetem rektora. Hozzátette: nem volt könnyű kiválasztani a 25 jelöltet, de az infrastruktúra változásával és bővülésével szeretnének majd további portrékat kihelyezni.  

Az avatóünnepségen beszédet mondott Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Turós Balázs fotóművész is, illetve részt vett a ceremónián Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta és Koch Máté világbajnok párbajtőröző is.

„Nem idealizált képeket szerettünk volna, amelyek a magazinokban is megjelennek, hanem sokkal személyesebb és őszintébb hangvételű fotókat, amelyek a megszokottnál valamivel többet mondanak el a szereplőkről, ezáltal a nézők is közelebb kerülnek hozzájuk” – mondta Turós Balázs.

Az 1925-ben alapított TF – amely jövő novemberben lesz százéves – centenáriumi ünnepségsorozatának folytatásában bemutatják majd az egyetem történetét és nagyjainak életét feldolgozó könyvet és filmet, jövőre pedig egyetemi röplabda-Európa-bajnokság, konferenciák, faültetés, bélyegkiadás és sportfilmfesztivál is várható.