A válogatásba összesen 10 film került be, amelyek egyenként 650 Ft-ért tekinthetők meg, illetve kedvezményes bérlet is váltható mind a tíz filmre 1500 Ft-ért. A filmek francia nyelvűek, legtöbbhöz társul magyar és angol felirat, egy részük pedig angol felirattal érhető el. A játékfilmeken kívül még ingyenesen elérhető el 20 rövid- és animációs film a www.MyFrenchFilmFestival.com oldalán.

A válogatásba bekerült alkotások:

Ha már fel kell nőni

2019, francia dokumentumfilm, 135 perc. Francia nyelven, angol és magyar felirattal. Rendező: Sébastien Lifshitz

Emma és Anaïs a legjobb barátok, ám életük szinte mindenben különbözik, kezdve a szociális hátterüktől a személyiségükig. A film 13 éves koruktól felnőtté válásukig követi nyomon őket hétköznapi életük radikális változásain keresztül. Személyes történetükön át ritka portré rajzolódik ki Franciaországról, és annak közelmúlt történelméről.

Neked is jár a szerelem

2019, francia romantikus film, 99 perc. Francia nyelven, angol és magyar felirattal, Rendező: Hafsia Herzi

Lila mindennél jobban szereti Rémit, ezért nehezen éli meg hűtlenségét és a szakításukat. Egy nap Rémi bejelenti, hogy elmegy egyedül Bolíviába, hogy végiggondolja az életét, és megértse az elkövetett hibáit. Ez azt az érzést kelti a lányban, hogy kettejük története még nem ért véget… Viták, vigasztalódások, bizakodások között az őrületig való szerelemben Lila egyre messzebbre sodródik…

Ez mekkora!

2020, francia vígjáték, 101 perc. Francia nyelven, angol és magyar felirattal. Rendező: Sophie Letourneur

Claire világhírű zongorista, aki körbejárja a világot férje és egyben ügynöke, Frédéric segítségével. Tökéletes harmóniában élnek: nem akarnak gyerekeket. Azonban a Párizs-New York repülőjáraton Frédéric tanúja lesz egy szülésnek, amely felébreszti benne a mélyen szunnyadó apai vágyat, ezért titokban kicseréli felesége fogamzásgátló tablettáit…

Felicitá

2019, francia vígjáték, 88 perc. Francia nyelven, angol és magyar felirattal. Rendező: Bruno Merle

A 11 éves Tommy ismét útra kel különc szüleivel. Frissen szabadult apja ezúttal megígér neki valamit: a kölyök nem fog lemaradni az iskola első napjáról. Ezt persze még azelőtt ígérte meg, hogy ellopott volna egy sportautót, eltűnt volna az anyja, és megjelent volna egy asztronauta – szószerint a semmiből.

Just Kids

2019, francia dráma, 102 perc. Francia nyelven, angol felirattal. Rendező: Christophe Blanc.

Miután a három testvér elvesztette a szüleit, a 19 éves Jack kérvényt nyújt be, hogy gyámja lehessen testvéreinek. Hamarosan ő felel mindenért: saját jövője mellett a hamarosan felnőtt húgáért, de főleg 10 éves öccséért. Dél-Franciaországba költöznek, az újrakezdés pedig erőt ad nekik.

Camille

2019, francia dráma, 90 perc. Francia nyelven, angol és magyar felirattal. Rendező: Boris Lojkine

Camille, a fiatal és idealista fotóriporter Közép-Afrikába utazik, hogy tudósítson a készülődő polgárháborúról. Hamarosan magával ragadja őtaz események forgataga. A mű a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját kapta 2019-ben.

Orphée

1950, francia fantasy film, 95 perc. Francia nyelven, angol felirattal. Rendező: Jean Cocteau

Jean Cocteau klasszikusa a jelenbe helyezi Orfeusz tragédiáját. A költő Orfeusz megismeri Halál hercegnőt, aki teljesen elvarázsolja őt. Amikor a hercegnő gyilkosokat küld a férfi felesége, Euridiké ellen, Orfeusz hitvese keresésére indul.

A hősök sosem halnak meg

2019, francia dráma, 85 perc. Francia nyelven, angol felirattal. Rendező: Aude Léa Rapin

Miután egy idegen megállítja Joachimot egy párizsi utcán, elkezd abban hinni, hogy egy szerb katona reinkarnációja, aki ugyanaznap halt meg, amikor ő megszületett. Barátjával, Alice-szal és egy kis filmes csapattal útra kel Boszniába, hogy megismerje előző életét. Az országban továbbra is a háborús múlt kísért, Joachim pedig rátalál a halhatatlanságra.

Josep

2020, francia-belga-spanyol animációs film, 74 perc. Francia nyelven, angol és magyar felirattal. Rendezők: Aurel, Frédérik Chaillou

1939, február. Spanyol köztársaságiak Franco diktatúrája elől Franciaországba menekülnek. A francia kormány gyűjtőtáborokban helyezi el a menekülteket, ahol alig jutnak tisztálkodási lehetőséghez, vízhez és élelemhez. Az egyik ilyen táborban két férfi barátságot köt. Egyikük egy őr, a másikuk Josep Bartoli, a Franco rendszere ellen harcoló illusztrátor.

Madame

2019, svájci dokumentumfilm, 93 perc. Francia nyelven, angol felirattal. Rendező: Stéphane Riethauser

Egy nagymama és unokájának intim beszélgetése szexualitásról és az identitás továbbadásáról. A családi archív felvételekből készült dokumentumfilmben a rendező érzékenyen mutatja be, ahogy megküzdenek a generációs különbségekkel, valamint Svájc konzervatív, patriarchális társadalmával.

Forrás: Francia Filmintézet