fbpx

Freund Tamás: „A tudós nem egy szemüveges, tornából felmentett alak” – podcast

Katarzisai többsége a zenéből fakad. Már tinédzserként a tudomány szerelmese volt. Hogyan jutott el a Rejtő-könyvektől a sejtbiológiáig, és 12 évesen vajon milyen meghökkentő kijelentést tett édesapjának, amikor meglátta az Akadémia épületét? A Mi lenne, ha… podcast e heti vendége Freund Tamás neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Iskolai éveinek meghatározó olvasmánya volt Csányi Vilmostól a Sejtbiológia. „Tizenhárom-tizennégy éves koromban azzal keltem-feküdtem. Ez a könyv a mai napig megvan.” Másik emlékezetes olvasmányélménye a gimnáziumi harmadikos biológiakönyv, ami kizárólag az agyról szól. „Ennek hatására döntöttem el, hogy mégsem vegyész leszek, hanem biológus.” 

Tudatosan készült a tudományos pályára, már kamaszként pontosan tudta, hogy kutató szeretne lenni. „Mentünk át a Lánchídon autóval, és édesapám mutatta, hogy az a Tudományos Akadémia. Mire azt mondtam, hogy nekem ott egyszer szobám lesz. Ekkor 12 éves voltam. Édesapám csak nevetett ezen. Aztán lett egy szobám az épületben. Először az alelnöki, majd az elnöki szoba.” 

A Magyar Kultúra Podcastok-csatornán jelentkező Mi lenne, ha… a Spotify mellett az Apple, a Google, az Amazon, a Podcast Addict, a Deezer és a Player FM podcast felületeken is elérhető. A következő epizód szeptember 14-én érkezik, a vendég Szabó Balázs énekes-dalszerző lesz.   

A rovat további cikkei