Tematikus rendezvénysorozattal indul november 14-én a Friss Hús rövidfilmfesztivál.

Az első alkalom fókusza a szerelem, a párkapcsolat és a hűség lesz: három olyan rövidfilmet vetítenek a fesztivál korábbi kiadásaiból, amelyek ezekre a témákra reflektálnak. A vetítések után Veiszer Alinda beszéli meg a látottakat a meghívott vendégekkel, illetve a közönséggel.

A Friss Hús Budapest filmfesztiválon a legjobb magyar rövidfilmek indulnak világhódító útjukra: Berlinbe, Cannes-ba vagy éppen az Oscar-díjig.

Idén tematikus rendezvénysorozat indul az elmúlt évek filmjeinek újravetítésével: minden alkalommal egy bizonyos tematika köré rendeződő filmeket vetítenek, majd szakértők bevonásával beszélgetnek róluk – másképp, mint ahogy megszokhattuk.

„A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált immár hét éve rendezzük meg, és mostanra időben és térben is túlnőttünk a fesztivál keretein. Célunk, hogy egész évben különleges programokkal szólítsuk meg a közönséget, hogy minél több emberhez jussanak el a rövidfilmek. A Friss Afférok egy olyan sorozat kezdete, ami egy személyes vágyamat is megvalósítja, mert régóta hiszem, hogy az igazán izgalmas dolgok a filmek után beszélgetésekben születnek meg” – mondta el Deák Dániel fesztiváligazgató.

Az első este témája a párkapcsolat, a hűség és a szerelem: „Mit akar adni a nő, és mit akar megtudni valójában? Mire vágyik a férfi, és mit áldoz be ezért? Megéri igazán szeretni? Megéri néha tönkremenni? A vásznon bármi megtörténhet. A legjobb sztorikat viszont mégis az élet írja.” 

A rendhagyó közösségi filmes esten három rövidfilmet vetítenek: Andrasev Nadja Symbiosis, Lengyel Balázs Hármasban és Szeleczki Rozália Rozgonyiné című alkotását. A vendégek Andrasev Nadja filmrendező, Halász Judit színésznő és Leindler Milán pszichológus lesznek. 

A Budapesten még sosem látott díjnyertes animáció, a Symbiosis
egy megcsalt nő szemszögéből mutatja be a szerelem témáját. A Hármasban
Szabó István nagysikerű Szerelmesfilmjének egyfajta továbbgondolása: mi
lesz a szerelemből 50 évvel később? Bálint András és Halász Judit partnere
Sztarenki Dóra a filmben. A Rozgonyiné meg azt a különös helyzetet
mutatja be, amikor az esküvő előtt hirtelen más fénytörésben kezdi látni
egymást a menyasszony és vőlegény, miután a lány (Törőcsik Franciska) részt
vesz a fiú (Göndör Laci) legénybúcsúján. 

Egy rendező, egy színész és egy pszichológus segít megérteni és feldolgozni a párkapcsolatok alakulásának megjósolhatatlanságát, nő és férfi együttlétének mindent elsodró dinamikáját. 

A Friss Hús következő kiadása 2020. márciusában lesz Budapesten. A fesztiválra november 21-ig nevezhetnek az alkotók.

Kiemelt fotó: Andrasev Nadja – Symbiosis