A magyar filmek közül a Pannónia dicsérete és a Reduction, a nemzetközi filmek közül pedig a fiatal török szerelmespár balul elsülő légyottja nyert.

Telt házas vetítések, izgalmas szakmai programok és baráti találkozók után szerdán a díjátadóval véget ért a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A magyar versenyprogramot értékelő zsűri tagjai Olmo Omerzu szlovén–cseh filmrendező, Péterfy Bori énekes-színész és Reisz Gábor filmrendező voltak. A nemzetközi programról Igor Prassel, az Animateka művészeti vezetője, Ugrin Julianna producer és Szilágyi Fanni filmrendező döntöttek. 

A pénteken rendezett pitchfórum díjait is bejelentették:

a tíz új rövidfilmterv közül Lengyel Balázs és Szimler Bálint filmrendezők, Libor Anita filmes újságíró és Liszka Tamás, a Budapest Film vezetője választották ki a díjazottakat. Külön dicséretben részesítette a zsűri Tőkés Anna Az utolsó dobás című filmtervét. A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének a díját az ARIZONA MPS jóvoltából Chilton Flóra és Tóth Bálint filmterve, a Széllel szemben kapta.

A fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat,

a Friss Hús Pitch 300 ezer forint értékű fődíját Horváth Réka filmterve, a Balagán nyerte.

A közönség is díjazott:

a Queer-szekcióban Andella Mirtill filmje, a Mint egy haiku győzött. A nemzetközi dokumentumfilmek között a Das Spiel nyert, a nemzetközi versenyprogramban a The Best Orchestra in the World című rövidfilm kapta a közönségdíjat. 

A legjobb nemzetközi rövidfilm díját

a The Criminals (rendező: Serhat Karaaslan) kapta: a Sundance-et is megjárt film egy fiatal pár tragikusan sikerülő szerelmi légyottjának történetét meséli el, kegyetlen tükröt állítva ezzel a török társadalomnak. Különdíjat kapott a kanadai–magyar koprodukcióban készült animációs film, a Hide, Daniel Gray filmje és a görög Mila (rendező: Andreas Vakalios), amely mély, rejtett érzelmeket tár fel egy apa és lánya között.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját

a Studio Spájz felajánlásából a Mama büszkesége című film kapta a színészvezetésért, átgondolt, dramatizált képi történetmeséléséért. Különdíjat kapott a Jövetel (rendező: Szabó Mátyás) ritkán látott különleges humoráért és Kassai Csongor kiváló alakításáért, Az X-Kryptonit Projekt (rendező: Rudolf Olivér) a dokumentum- és játékfilm izgalmas, játékos keveréséért és a főszereplő erős jelenlétéért, valamint a Jelszó a *********-hoz (rendező: Szegedi Adél) az asszociatív narratíváért, egyszerű, letisztult ábrázolásáért.

A legjobb színész díját Ujlaki Dénes és Váradi Gergely megosztva kapta a Csendes környék filmbeli alakításukért. A legjobb színésznő Bódi Zsófia lett a Kláramama uzsonnája című filmből. 

A Budapest a fiatal tehetségekért díját

– melyet a legjobbnak ítélt 30 éven aluli rendezőnek jár – Budapest ajánlotta fel, értéke 500 ezer forint. A díjat és a vele járó kisplasztikát Botos Dánielnek (Valami történjen) ítélték.

A legjobb magyar animációs film

a Reduction lett, Szakály Réka Anna filmje. A zsűri az indoklásban a szorongató világvége-hangulatot, a szavak nélküli, különlegesen egyedi képi világot emelte ki, a díj értéke 300 ezer forint. 

A legjobb magyar élő szereplős rövidfilm

Nagy Borbála filmje, a Pannónia dicsérete lett. A zsűri indoklása szerint a film „szofisztikáltan, abszurd humorral mutatja be jelenünket, amiben élünk. Filmnyelve letisztult, de egyúttal teret ad a nagyszerű színészi alakításoknak.” A díj értéke 300 ezer forint. 

A  Friss Hús ugyan véget ért, de a kisfilmeket még meg lehet nézni: június 7-én, hétfőn a fődíjas Pannónia dicséretét is meg lehet nézni a Városháza udvarán, kedden pedig az összes díjnyertes filmet vetítik ugyanott, ezekre a vetítésekre csak online lehet jegyet venni a TIXA oldalán. Június 11-től pedig a díjnyertes filmeket is tartalmazó best of-válogatásblokkot, valamint a Queer Dreams-filmeket a Cinegón lehet majd megnézni 14 napon át. A Friss Hús plakátjaiból készült kiállítást a Városháza Parkban lehet megtekinteni. 

Nyitókép: Chirpkó Lili