A pécsi Zsolnay Fényfesztivál hangulatára reagálva hozza létre következő művét Zeus Salas venezuelai festőművész és performer. Az m21 Galériában látható Street Up című nemzetközi urban art kiállítás alkotója július 5-én 14.00–24.00 óra között fest a Zsolnay Negyed Látogatóközpontja előtt.

Zeus Salas, venezuelai festőművész és performer. Kép forrása: Zsolnay Fényfesztivál
Zeus Salas venezuelai festőművész és performer. Kép forrása: Zsolnay Fényfesztivál

Egy műalkotás születését mindig titok övezi. A néző a kész művel találkozik, a hatásokról, szándékokról és jelentésekről szóló történetek a befogadó képzeletére vannak bízva. A Street Up fesztivál nemzetközi urban art kiállításon részt vevő venezuelai festőművész és performer, Zeus Salas egy élőfestészeti performansz során, a közönség előtt, a fesztiválközeg hangulataira reflektálva hozza létre festményét a Zsolnay Fényfesztiválon.

A performansz során a mű az alkotó latin-amerikai gyökereinek és személyes rituáléinak elemeiből építkezve jön létre, gyertyák és füstölők, valamint egyénileg összeállított zenei lista kíséretében hívja az alkotás eredőjét feltáró utazásra a nézőket.

Zeus Milenko Steven Salas Venezuelában született. Érzelemgazdag festői világát erős szimbólumok, mitikus karakterek népesítik be. Állított ki Párizsban, Buenos Airesben és Budapesten, számos műve magángyűjteményekben található, Costa Ricától Hongkongig. Performanszművészként is aktív, gyakori partnere különböző márkáknak, magazinoknak és művészeti eseményeknek.