A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból érkezett ágyú és további hatvan 1848-49-es ereklye több mint fél éven át vendégeskedik a Hadtörténeti Múzeumban.

Gábor Áron mintegy hetven löveget készített a szabadságharc alatt, de csak egy ágyúcső maradt fenn, amelyet 1906-ban Kézdivásárhelyen találtak meg vízvezeték-szerelés közben. 1923-ban a Székely Nemzeti Múzeumba került, de 1971-ben Bukarestbe szállították, és csak 2010-ben tért vissza Sepsiszentgyörgyre.

Az ágyú mellett olyan 1848-49-es forradalmi ereklyék láthatók a kamarakiállításon, mint Kiss Ernő tábornok nyerge, Deák Ferenc pipája, Kossuth Lajos cigarettaszipkája, Bem József sétabotja vagy Zathureczky István a kufsteini börtönben készített kosárkája. A kiállított tárgyak jelentőségét az adja, hogy történelmi hőseink használták, vagy éppen ők készítették.

Gábor Áron már életében példa, halála után pedig legenda lett. Jókai novellát írt róka, a rézágyúról szóló népdalt pedig már a szabadságharc alatt énekelték Erdélyben.

A székely relikviák 2020. június 30-ig láthatóak a Várban a 101 éves Hadtörténeti Múzeumban. Ez idő alatt újítják fel a Kós Károly által tervezett Székely Nemzeti Múzeum épületét, ahová jövő nyártól visszakerül.

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond