A BIDF világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egészestés dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, amely fesztiváldíjas alkotásokat mutat be. Olyanokat, amelyeket Magyarországon először vetítenek, és amelyek többségében későbbi filmforgalmazásra sem kerülnek.

 

A programban több magyar alkotó munkája is szerepel.

Máté Bence Koka, a hentes című filmje a montanai Big Sky Dokumentumfilm fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában nyert első díjat.


b_koka_a_hentes_600x336.png
Koka, a harcosFotó: Vimeo

Koka a kairói galambharcosok egyik vezéralakja. Élete nagy részét a város tetőin tölti, ahol társaival a galambászok összecsapásaira készül. Csak a versenyeknek él, amelyek során egész városrészek szállnak harcba. A közel 30 éves férfi legényéletét növekvő rosszallás övezi otthonában, a kairói keresztény hulladékgyűjtők lakta Szemétvárosban. Mikor apja úgy dönt, hogy megházasítja fiát, Koka számára világossá válik: a közelgő futam lesz az utolsó küzdelme.

Bogdán Árpád Gettó Balboa című, 90 perces filmjének középpontjában a 21 éves Zoli áll, aki hat éve bokszol az öreg Sipos Misi felügyelete alatt. Misi egykor a kerület alvilágának meghatározó figurája volt, de tíz éve, miótar egy rivális maffiózó rálőtt, maga mögött hagyta a bűnöző életet, és megtért. Azóta a kerület kamasz gyerekeivel foglalkozik: bokszolni tanítja őket.

 


getto_balboa_600x400.png
Gettó BalboaFotó: IMDb

Zoli apjával, mostoha-anyjával, kishúgával és menyasszonyával él egyszobás lakásukban. Ablakukból a kerület egyik leghírhedtebb utcájára látni rá. Tehetséges, de képtelen saját erőből átlépni az árnyékán, Misi segítsége kell ahhoz, hogy visszatérjen a sporthoz. A film a kilátástalanságtól a profi boksz világáig követi a két főszereplőt. Inspiráló mai történet lehetőségekről, kitartásról, fontos döntésekről.

 

Oláh Kata Mignon címmel készített 28 perces dokumentumfilmet Marikáról, akinek élete a tánc. Hiába múlt el 80, szenvedélyesen táncol. Jöhet bármi: tangó, valtcer, swing, cha-cha-cha. Amíg szól a zene, és ő táncolhat, nem kell elveszett gyermekkorára gondolnia...

 

Varga Ágota A fegyházlelkész című portréfimje Butsy Lajos atyáról szól, aki papszenteléskor ezt az idézetet választotta jelmondatául: ?Elküldött az Úr, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, szabadulást a foglyoknak és meggyógyítsam a megtört szívűeket." Lajos atya hét éve a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön katolikus fegyházlelkésze. Keze alatt a keményfiúk kezes báránnyá változnak. Titka elődje útmutatása: ?szeresd őket!?


butsy_lajos_atya_600x337.png
Butsy Lajos atya börtönlelkész egy fogvatartottalFotó: kisalfold.hu

Egy saját útját járó, fáradhatatlan, plébános mindennapjai tárulnak elénk. Magánélete sem mindennapi, egy hivatásának élő katolikus paphoz nem illő ugyan, ezzel együtt mélységesen emberi ? így kerek a portréja.

A nemzetközi zsűri öt kategóriában díjazza a filmeket. A vetítések után a közönség a meghívott alkotókkal is találkozhat.

További információ és részletes program: bdif.hu