fbpx

Gálaműsor és díjeső a magyar operett napján

A Budapesti Operettszínház idén tizennyolcadik alkalommal ünnepelte az operett műfaját, és adta át elismeréseit a kimagasló teljesítményt nyújtó művészeinek.

Október 24-ét 2002-ben, Kálmán Imre születésének 120. évfordulóján nyilvánították a magyar operett napjává. A dátum különlegessége, hogy 71 évvel ezelőtt ugyanezen a napon hunyt el a műfaj másik nagy zeneszerzője, Lehár Ferenc.

A Te rongyos élet címet viselő gálaest nyitányaként felcsendült Lehár Ferenc walzerje a színház zenekarának előadásában, Pfeiffer Gyula vezényletében. A színpadon egymást követték a legismertebb operettslágerek kiváló művészek előadásában, Kállay Bori műsorvezetésében. Kálmán Imre és Lehár Ferenc szerzeményei mellett Ábrahám Pál, Franz Grothe, Huszka Jenő, Jacques Offenbach, Kacsóh Pongrác, Karl Millöcker és Zerkovitz Béla duettjeit és áriáit hallgathatta a közönség. Az est során színpadra lépett Bojtos Luca, Dancs Annamari, Dénes Viktor, Erdős Attila, Fischl Mónika, Fonyó Barbara, Homonnay Zsolt, Kalocsai Zsuzsa, Kiss Diána, Laki Péter, Lukács Anita, Szendy Szilvi és Vadász Zsolt.

Természetesen az idei gála sem maradhatott díjak nélkül. A színház főigazgatója, Kiss-B. Atilla adta át a Budapesti Operettszínház elismeréseit.

Fischl Mónika

Az Évad Legígéretesebb Ifjú Művészének járó vándordíjat, a Marsallbotot ezúttal Széles Flóra kapta. A fiatal művésznő idén végzett a Színművészeti Egyetemen, ezt követően csatlakozott hivatalosan a társulathoz, de korábban is láthattuk már az Operettszínház színpadán, megformálta többek között Julie-t a Carouselből, Belle karakterét A Szépség és a Szörnyetegből, hamarosan pedig Stáziként köszöntheti őt a közönség a Csárdáskirálynőben.

Széles Flóra veszi át a Marsallbotot

Az Évad Musicalszínésze Sándor Péter lett, akit az István, a király címszerepében, valamint a Carousel című musical Liliomának karakterében láthatott a nagyközönség. Ahogy az a díjátadón is elhangzott, Sándor Péter szuggesztív szerepformálásával hamar belopta magát a nézők szívébe.

Sándor Péter veszi át a díjat

Az Évad Operettszínésze elismerést Bordás Barbara kapta, aki 2010 óta oszlopos tagja társulatunknak. A színház egyik vezető primadonnája, operettekben és musicalekben egyaránt játszik, és operaáriákat is hallhattunk tőle. A díjat A víg özvegy és a Maya című előadás címszerepeiért kapta.

Kiss B. Attila és Bordás Barbara

A gálaest során adták át a Musica Hungarica Kiadó díjait is, melyet az intézmény alapítója, Éliás Tibor énekművész nyújtott át a nyerteseknek. „Óriási boldogság, hogy tizennyolcadik alkalommal állhatunk itt együtt a színpadon, a világ legszebb és legjobb színházának a színpadán, és önök élvezhetik azt a műsort, melyet a nagy magyar szerzők, a fantasztikus előadók, zenészek, no és persze a műszak biztosít” – mondta. A Musica Hungarica Kiadó Életműdíját Foczmann István kapta, aki 1965-ben, első munkahelyeként kezdett az Operettszínházban, 2002 óta pedig a színház üzemeltetési igazgatójaként erősíti a társulatot és a vezetőséget.

Foczmann István

Galambos Erzsi vehette át a Musica Hungarica Kiadó Nagydíját. A művésznő több mint hetven évvel ezelőtt lépett fel először, és varázsolta el a közönséget. Több mint 140 főszerepet játszott el idehaza és külföldön, az évtizedek során együtt játszott többek között Honthy Hannával és Darvas Ivánnal is. Galambos Erzsi Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, megkapta a Kritikusok díját és a Kossuth-díjat, A Halhatatlanok Társulata, továbbá a József Attila Színház örökös tagja, valamint megkapta a József Attila Színház Nívódíját is.

Galambos Erzsit köszöntik

A művésznőt Felföldi Anikó is köszöntötte a színpadon a MASZK Országos Színészegyesület nevében. Az ünneplő szavak mellett felcsendültek az Engem nem lehet elfelejteni dal híres sorai, óriási tapsvihart kiváltva a közönségből.

A rovat további cikkei