A program összeállításakor fontos szempont volt a közösség bevonása, a helyi alkotók támogatása, valamint a kulturális emancipáció. Ezzel a szellemiséggel találkozhatnak a látogatók, akik ellátogatnak idén a Garten Balaton rendezvényeire.

A programból:

Ploubuter Park: Koronczi Endre köztéri installációja és közösségi projektje

Koronczi Endre köztéri művészeti projektje a természet egyik legkiszámíthatatlanabb elemére és az emberi civilizáció talán egyik leginkább természetromboló termékére, a műanyag zacskóra épít. A hatalmas fémvázra erősített több száz színes, áttetsző zacskó a fény és a szél hatására óriási, élő organizmus hatását kelti.

Fotómentés Lovason

A Garten Balatonban felállított állomáson Lovas lakóinak a település életével kapcsolatos vagy éppen legkedvesebb családi fotóit digitalizálják, amikből aztán fotóvetítést terveznek, és a Fortepanhoz is eljuttatják a képeket.

Tárlatvezetés a Falunapon

A közel háromszáz művet bemutató tárlaton a Garten Balaton Művészeti Vásár két kurátora, Bánki Ákos és Schneller János vezeti végig az érdeklődőket, mutatja be a válogatás szempontjait egy ilyen sokszínű anyagnál.

Kőből teremtve: Zámbó Attila képzőművész szabadtéri szoborkiállításának megnyitója

Zámbó Attila 2015-ben családjával a budapesti zsúfoltságtól menekülve Csopakra költözött. Itt hozta létre egy felújított régi épületben, a családi lakrész mellett galériáját. A kéttermes kiállítóhely egész évben üzemel. Egyik teremben a művész munkáit tekinthetjük meg, míg a másikban kortárs képzőművészek kiállításai időszaki jelleggel váltakoznak. A házhoz birtok is tartozik, mely nyáron szabadtéri kiállítótérként működik.

Biciklivel kiállításra: Tárlatvezetés két keréken három település között

A biciklitúrával egybekötött tárlatvezetésen a résztvevők a Garten felsőörsi, lovasi és csopaki tárlatait tekinthetik meg. A túra során Mucsi Emese, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora, valamint a Garten Balaton Művészeti Vásár két kurátora, Bánki Ákos és Schneller János mutatja be az érdeklődőknek az egyes állomásokat.

Nyomás! A Garten nyomatkészítő gyerekworkshopjának kiállítása

A Stefan Osnowski és Végh Eszter által vezetett egyhetes nyári tábor alatt a gyerekek a művészi nyomatkészítési technikák legkülönbözőbb formáit ismerhetik meg. A sablonnyomástól kezdve a linóleummetszeten és a többszínű fametszeten át a „konyhai litográfiáig”. Sőt, egy nagy formátumú „végtelen nyomat” készítésével a gyerekek széles betekintést kaphatnak a nyomtatás izgalmas művészetébe.

MONOTON MONOKROM koncert és workshop

Sós Gergő legújabb kutatásának témája a Balaton domborzati formáinak monokróm megjelenítése és notációvá redukálása. Az általa kidolgozott rendszer lehetővé teszi a vizualitás hangzóvá konvertálását, a monokróm festészet kottaként való olvasását és ezáltal drone zenévé alakítását.

In Memoriam: Megemlékezés Nagy Gyula festőművészre és lányára, Nagy Máriára

A Nagy Gyula Alapítvány idén ünnepli fennállásának tizenötödik jubileumát. Az alapítvány majd 15 éves fennállása óta eddig több mint 100 eseménynek adott otthont. Az alapítványt Nagy Gyula festőművész hagyatékának megőrzésére és ápolására hozta létre lánya, Nagy Erzsébet Ágota és rokona, Nagy Sándor.

Ujj Zsuzsi: Régi dalok – Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf koncertje, előtte Ujj Zsuzsi filmjeinek vetítésével

A veszprémi születésű Ujj Zsuzsi fotóművész, költő, performer, előadóművész, a magyar zenei és művészeti underground különleges alakja. Keserédes, ironikus, depressziós szerelmes számokat ír és ad elő. ​ A nyolcvanas években készült fotográfiáin saját testével bánik el, vizsgálja, átfesti, torzítja. Fotóit 2009-ben a bécsi MUMOK Gender Check című átfogó tárlatán, majd 2012-ben a londoni Tate Modern A Bigger Splash: Painting after Performance Art kiállításán is bemutatták, többek között Jackson Pollock, David Hockney és Cindy Sherman művei mellett.

A festmény határa: Pódiumbeszélgetés Gál András festőművésszel és Antal Péter műgyűjtővel

Gál András festőművész Budapesten és Lovason él és dolgozik. Festményeit kiállították már a berlini Mies van der Rohe Hausban, a New Yorki-i Hunter College-ban és a Velencei Biennálén. A festészet igen sajátos ágát űzi, monokróm képeket készít, melyek hazai befogadása sokszor korlátokba ütközik a műfajról való tudáshiány miatt – többek között ezért is várható nagyon izgalmas beszélgetés.

Szabad ég alatt: A Zalaszentgróti Művésztelep szabadtéri szoborkiállítása

A Lelkes Márk szobrászművész által szervezett kiállításon az idén fennállásának 20. évét ünneplő Zalaszentgróti Művésztelep tíz szobrászművészének munkái lesznek láthatók. Valamennyien szorosan kötődnek a természethez, a Balatonhoz, de leginkább a kőhöz, melynek anyaga mindannyiuk számára inspiráló forrás, szellemi táplálék.