A Cirko-Gejzír mozi új, tavaszi retrospektív életműsorozatában ezúttal Gazdag Gyula életművét mutatják be. Az első vetítésen, április 6-án a rendező is jelen lesz.

Bástyasétány 74.jpg
Jelenet a Bástyasétány '74 című filmből

A nyitóeseményen betiltott filmekről és egy izgalmas életpályáról lesz szó, amikor közönségtalálkozóval, majd a Bástyasétány ’74 című film vetítésével megkezdődik a Dobozba zárt filmek – Gazdag Gyula-retrospektív. A hosszú éveken át Amerikában élő és tanító rendezővel Víg Emőke filmesztéta beszélget majd. Az április 6-i, szombati nyitóesemény után június 4-ig keddenként 18 órától kerül sor a filmszemináriumokra, és minden előadás előtt levetítik a rendezővel az adott filmről nemrég készült interjút is.

A magyar direct cinema meghatározó alakjának filmjei nélkül nehezebb lenne megérteni a Kádár-rendszer gondolkodásmódját: a megtörtént, mégis rendkívül abszurd történetek a mai napig magukkal ragadják a nézőt. Az elkészülésükkor dobozba zárt filmek nagy részét csak a rendszerváltás után vetítették, attól kezdve azonban világszerte. Gazdag Gyula díjnyertes alkotásainak köszönhetően került a UCLA-re tanárként, valamint a Sundance-re mentorként is. Az elmúlt években a Nemzeti Filmintézet digitalizálási és restaurálási programjának keretében több filmjét is felújították. Ezek közül az 1987-es Hol volt, hol nem volt az egyik legismertebb, csaknem ötven nemzetközi fesztiválon szerepelt: többek között Cannes-ban, Londonban, Torontóban és Sydney-ben, díjat nyert Locarnóban, Salernóban és Sitges-ben. Gazdag Gyula a University of California Los Angeles (UCLA) film, televízió és digitális média tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője. Gazdag Gyulát 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választották.

A filmek előtt Víg Emőke tart bevezetőt, Gazdag Gyula pedig kifejezetten a jelenlegi retrospektívhez készült, rövid, előre rögzített interjúkban beszél a filmek születéséről. A részletes programról bővebb információ itt található.