Mobiltörténeti kiállítás nyílt a Piarista Múzeumban.

A közelmúltban GSM – Generációk Saját Mobiljai címmel rendezett időszaki kiállítást a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a magyarországi GSM mobilszolgáltatás 25 éves évfordulója alkalmából. A tárlat ősszel a túrkevei Finta Múzeumban vendégszerepelt, november óta pedig a Piarista Múzeumban látható.

A kiállítás szervezői négy budapesti magángyűjtő (Csernák Márton, Domokos Zoltán, Novák László, Szepes György – Mobilmementók baráti kör) és egy szegedi mobilgyűjtő (Ördögh Zoltán – Retromobil) több ezer darabos gyűjteményéből válogatták ki az elmúlt huszonöt évben piacra dobott legérdekesebb készülékeket, amelyek között a látogatók saját egykori mobiltelefonjaikat is jó eséllyel viszontláthatják. A népszerű modellek mellett számos ritka, „egzotikus” készülék, prototípus is helyet kapott a tárlaton: megtekinthető lesz például egy olyan, táskányi méretű, analóg Motorola mobiltelefon, amilyennel az első magyarországi mobilhívást indította el Bod Péter Ákos akkori ipari és kereskedelmi miniszter 1990. október 15-én.

A kiállítás látogatói több tucatnyi különleges formatervezésű készüléken keresztül kapnak arról izgalmas képet, hogyan jutottunk el a külső antennás, nyomógombos készülékektől napjaink teljes érintőképernyős okostelefonjaihoz, és hogy a dizájn mellett mekkora volumenű technikai fejlődésen ment keresztül a mobiltelefon-gyártás.

A Piarista Múzeum mint tanító szerzetesrendhez kapcsolódó gyűjtemény minden olyan kiállítást szívesen lát és fogad be, amely közel áll a diákok, fiatalok világához. Egy ilyen átfogó, színvonalas mobiltörténeti kiállítás pedig igazán érdekes lehet a Z-generáció számára is, akik már az okostelefonok világában szocializálódtak.

A kiállítás 2020. február 29-ig látogatható.

Forrás: Magyar Múzeumok