fbpx

Grecsó-könyvbemutató a Radnótiban

Immár hagyományosan – 2022-ben február 8-án és 9-én – a Radnóti Színházban mutatják be Grecsó Krisztián soron következő kötetét.

A Magvető Kiadó gondozásában megjelenő Valami népi című könyv ünnepélyes bemutatóján Schneider Zoltán Jászai-díjas színművész, a Radnóti társulatának tagja olvas fel részleteket. Közreműködik Szabó Balázs zenész, népzenész, bábos, mesélő. A beszélgetést Szilágyi Zsófia irodalomtörténész vezeti.

„Lassan négy éve, a betegségem után kezdtük ezt a szokást, és gyorsan megszerettük, hagyománnyá akartuk hizlalni, hogy februárban farsangi jókedvvel találkozunk, és megünnepeljük a soros új Grecsó-kötetet a Radnóti Színházban” – írja közösségi oldalán Grecsó Krisztián író. „Aztán jöttek a hullámok, de sebaj, mi már kapunk levegőt, kidugtuk az orrunkat, és nem hagyjuk abba: azért is Radnóti!”

Grecsó Krisztián történeteiben a párhuzamosok a végtelenben sem mindig találkoznak, de a találkozások mégis elmesélhetők. Néha az események egy időben, de más helyen zajlanak (Erdélyben, a fővárosban vagy falun), máskor egyazon helyen, de különböző időkben: a harmincas vagy az ötvenes években, és közben nagyon is a mában. Ahogy mindannyian ismerjük az érzést, amikor nem vagyunk a helyünkön. A Valami népi történetei ezekről az otthontalan helyzetekről szólnak, és az olvasó így válik nyomolvasóvá. Akár a rég- és a közelmúlt falusi históriáit, akár egymás mellett elsuhanó életutakat vagy éppen a saját életének történeteit követi, Grecsó Krisztián novelláiban mindig ott kísért a kíméletlen együttérzés.

Valami népi ünnepélyes kötetbemutatója tehát: február 8. és 9., Radnóti Színház. „És lassan már ez is tradíció: ott lehet majd a köteteket először kézbe venni!” – teszi hozzá az író.

Nyitókép: Szentgyörgyvári Ambrus

A rovat további cikkei